Sajtgolyók 5 variációban – Szoky konyhája

 

Nem csak ünnepekre, szülinapra, de akár vendégváráshoz, otthoni házibulihoz is kiváló. Ezeket a kézzel gyúrt sajtos golyókat pirítós vagy gyümölcsök kíséretében érdemes fogyasztani. Fogpiszkálóra felszúrjuk és egy mozdulattal a szánkba kerülhet. Praktikus, finom, látványos és gyors mind elkészíteni, mind megenni. Mindenki imádni fogja. 

 

40 perc + 30 perc hűtés

könnyű

68 -120kcal/db ( a külső forgatástól függően)

Hozzávalók kb. 30 golyóhoz: 

    • 200 g Cervinus Delicato sajt, 
    • 125 g juhtúró, 
    • 250 g félzsíros tehéntúró, 
    • 100 g teavaj, amit ízlés szerint jobb minőségű margarinnal is lehet helyettesíteni, 
    • 1 evőkanál 20 % tejföl, 
    • tört színes bors, 
    • 1 teáskanál őrölt kömény, 
    • 1 teáskanál fokhagymapor, 
    • só csak abban az esetben, ha szükségét érzed! 

A forgatáshoz: 

    • 1 kis csokor petrezselyem, 
    • 1-2 evőkanál füstölt vagy sima édesnemes fűszerpaprika,
    • 70 g sülthagyma, 
    • 100 g megpirított dióbél, 
    • 50 g Cervenius Fenomenale sajt ~ de lehet további sajtokat is hozzákeverni mint a Perfetto, vagy a Caciotta

ELKÉSZÍTÉS

  1. A túrót egy szitán áttörjük, hogy krémes legyen, ne annyira morzsalékos
  2. apró lyukú reszelőn lereszeljük a Cervinus Delicato sajtot a túró tetejére
  3. egészen apróra vágjuk a petrezselymet
  4. a petrezselyem egy kis részét a sajtos túró tetejére szórjuk, a többit félre tesszük későbbre
  5. összeállítjuk a golyók masszáját: hozzáadjuk a tálban lévő túró, sajt és petrezselyemhez, a juhtúrót, a vajat, 1 kanál tejfölt, pici színes borsot, (elhagyható) , fokhagymaport, köményt, és összegyúrjuk az egészet
  6. kis golyókat formázunk belőle, amíg el nem fogy a massza, és min. fél órára a hűtőbe tesszük, hogy összeálljanak
  7. amíg hűlnek, addig előkészítjük a golyók forgatásához az alapanyagokat, összevágjuk durvára a diót, reszelünk Cervinus Perfettot, vagy Fenomenale-t, mellétesszük a sült hagymát, füstölt pirospaprikát, és a már apróra vágott petrezselymet
  8. miután kivesszük a hűtőből a golyókat egyesével megforgatjuk egy-egy választott „bundába” és vegyesen a tálaló tálra helyezzük, majd műanyag mini kardot, vagy fogpiszkálót szúrunk bele

TIPP

meg lehet forgatni, akár pisztáciában vagy vékonyan kaporban. Minél többféle sajtot kombinálunk annál izgalmasabb ízhatást kapunk. Fogyasztásához nagyon jól passzol, ha a pirítósokat előre bedörzsöljük fokhagymával, és megkenjük vajjal. 

https://www.youtube.com/watch?v=ahv3F8xAO6s
Jó étvágyat kívánunk!