Sajtgolyók 5 variációban – Szoky konyhája
Nem csak ünnepekre, szülinapra, de akár vendégváráshoz, otthoni házibulihoz is kiváló. Ezeket a kézzel gyúrt sajtos golyókat pirítós vagy gyümölcsök kíséretében érdemes fogyasztani. Fogpiszkálóra felszúrjuk és egy mozdulattal a szánkba kerülhet. Praktikus, finom, látványos és gyors mind elkészíteni, mind megenni. Mindenki imádni fogja.
Hozzávalók kb. 30 golyóhoz:
-
- 200 g Cervinus Delicato sajt,
- 125 g juhtúró,
- 250 g félzsíros tehéntúró,
- 100 g teavaj, amit ízlés szerint jobb minőségű margarinnal is lehet helyettesíteni,
- 1 evőkanál 20 % tejföl,
- tört színes bors,
- 1 teáskanál őrölt kömény,
- 1 teáskanál fokhagymapor,
- só csak abban az esetben, ha szükségét érzed!
A forgatáshoz:
-
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 1-2 evőkanál füstölt vagy sima édesnemes fűszerpaprika,
- 70 g sülthagyma,
- 100 g megpirított dióbél,
- 50 g Cervenius Fenomenale sajt ~ de lehet további sajtokat is hozzákeverni mint a Perfetto, vagy a Caciotta
ELKÉSZÍTÉS
- A túrót egy szitán áttörjük, hogy krémes legyen, ne annyira morzsalékos
- apró lyukú reszelőn lereszeljük a Cervinus Delicato sajtot a túró tetejére
- egészen apróra vágjuk a petrezselymet
- a petrezselyem egy kis részét a sajtos túró tetejére szórjuk, a többit félre tesszük későbbre
- összeállítjuk a golyók masszáját: hozzáadjuk a tálban lévő túró, sajt és petrezselyemhez, a juhtúrót, a vajat, 1 kanál tejfölt, pici színes borsot, (elhagyható) , fokhagymaport, köményt, és összegyúrjuk az egészet
- kis golyókat formázunk belőle, amíg el nem fogy a massza, és min. fél órára a hűtőbe tesszük, hogy összeálljanak
- amíg hűlnek, addig előkészítjük a golyók forgatásához az alapanyagokat, összevágjuk durvára a diót, reszelünk Cervinus Perfettot, vagy Fenomenale-t, mellétesszük a sült hagymát, füstölt pirospaprikát, és a már apróra vágott petrezselymet
- miután kivesszük a hűtőből a golyókat egyesével megforgatjuk egy-egy választott „bundába” és vegyesen a tálaló tálra helyezzük, majd műanyag mini kardot, vagy fogpiszkálót szúrunk bele