Scone avagy skót „pogácsa” sajttal
A tipikusan Skóciára jellemző scone (pogácsa szerű sós teasütemény) puha, finoman omlós, amit nagyon egyszerű elkészíteni! Egyre ismertebb világszerte, mivel népszerűek villásreggelire, aperitifként vagy akár salátával előételként. Mi egy sós változatát ajánljuk, pl.ünnepléshez kiváló. Fogyasztható cheddarral, mint a britek, vagy egy hozzá közel álló sajttal, amely tökéletes ehhez a sós verzióhoz Cervinus Perfetto–val, hiszen közepesen érett és tökéletesen ízes. Tökéletes tízórai, délutáni nasi, vagy ünnepi falatka lehet kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Ez egy tojás nélküli recept, még barnításra sem kell hozzá: tejföllel kenjük be a tetejét, ami puhaságot ad még hozzá.
Hozzávalók 25 db-hoz:
-
- 140 g Cervinus Perfetto sajt
- 250 g liszt
- 50 g enyhén sózott vaj
- 150 g tej ( 2, 8%-os)
- 50 g mustár, ízlés szerint (erős)
- 1 tasak sütőpor (11g)
- 1/2 tk só
- bors, ízlés szerint egy csipet
- 2 ek tejföl (12%-os)
- csipet szerecsendió a tetejére (opcionális)
ELKÉSZÍTÉS
- reszeljük le a sajtot, nagy-lyukú reszelővel
- a dagasztó-zúzó pengét helyezzük a robotgépbe és tegyünk minden hozzávalót a keverőtálba, kivéve a tejfölt és a szerecsendiót. 1 percig keverjük
- golyóvá formáljuk a tésztát, majd fóliába tesszük és 30 percre hűtőbe helyezzük
- melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, légkeveréses módban
- lisztezett munkalapon a tésztát kb. 25 cm átmérőjű, 1,5 cm vastag kör alakban kinyújtjuk.
- 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a formákat, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Hagyjunk helyet közöttük, mert sütés közben megduzzadnak
- a tetejüket megkenjük tejföllel, és megszórjuk őrölt szerecsendióval
- 14 percig sütjük (a „pogácsának”, arany barnának és puffadtnak kell lennie)
- amint a sütés befejeződött, vegyük ki a tepsit, és hagyjuk hűlni 10 percig