Scone avagy skót „pogácsa” sajttal

 

A tipikusan Skóciára jellemző scone (pogácsa szerű sós teasütemény) puha, finoman omlós, amit nagyon egyszerű elkészíteni! Egyre ismertebb világszerte, mivel népszerűek villásreggelire, aperitifként vagy akár salátával előételként. Mi egy sós változatát ajánljuk, pl.ünnepléshez kiváló. Fogyasztható cheddarral, mint a britek, vagy egy hozzá közel álló sajttal, amely tökéletes ehhez a sós verzióhoz Cervinus Perfettoval, hiszen közepesen érett és tökéletesen ízes. Tökéletes tízórai, délutáni nasi, vagy ünnepi falatka lehet kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Ez egy tojás nélküli recept, még barnításra sem kell hozzá: tejföllel kenjük be a tetejét, ami puhaságot ad még hozzá.

 

15 perc előkészítés + 15 perc sütés

könnyű

58 kcal/ db

Hozzávalók 25 db-hoz: 

    • 140 g Cervinus Perfetto sajt 
    • 250 g liszt 
    • 50 g enyhén sózott vaj
    • 150 g tej ( 2, 8%-os) 
    • 50 g mustár, ízlés szerint (erős)
    • 1 tasak sütőpor (11g)
    • 1/2 tk só
    • bors, ízlés szerint egy csipet
    •  2 ek tejföl (12%-os) 
    • csipet szerecsendió a tetejére (opcionális) 

ELKÉSZÍTÉS

  1. reszeljük le a sajtot, nagy-lyukú reszelővel
  2. a dagasztó-zúzó pengét helyezzük a robotgépbe és tegyünk minden hozzávalót a keverőtálba, kivéve a tejfölt és a szerecsendiót. 1 percig keverjük
  3. golyóvá formáljuk a tésztát, majd fóliába tesszük és  30 percre hűtőbe helyezzük
  4. melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, légkeveréses módban
  5. lisztezett munkalapon a tésztát kb. 25 cm átmérőjű, 1,5 cm vastag kör alakban kinyújtjuk.
  6. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a formákat, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Hagyjunk helyet közöttük, mert sütés közben megduzzadnak
  7. a tetejüket megkenjük tejföllel, és megszórjuk őrölt szerecsendióval
  8. 14 percig sütjük (a „pogácsának”, arany barnának és puffadtnak kell lennie)
  9. amint a sütés befejeződött, vegyük ki a tepsit, és hagyjuk hűlni 10 percig

TIPP

 10 perc elteltével tegyük egy tányérra, és azonnal fedjük le egy burával, hogy puhák maradjanak. Fogyasztás előtt elég, ha egy nagy tortaformában 160 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses programon 10 percig újra felmelegítjük.

Jó étvágyat kívánunk!