Ünnepi parti- falatkák sajttal

 

A karácsonyi ételek általában igazán kimerítőek, hiszen olyan finomak, különlegesek, hogy nem bírjuk abbahagyni az evést, főleg ha családi körben még jobban esik. Mikor vendégeket hívunk, sokszor egyszerű aperitif falatkákat tálalunk fel előételnek, amíg eljutunk a közös vacsorához. Amikor pedig partit rendezünk, sokszor a parti falatkák a buli lelke a finom borok mellé. Jól jön pár olyan ropogtatnivaló, ami dekoráció is lehet egyben egy ünnepi asztalra.

  • Egy eredeti karácsonyi előételhez miért ne készíthetnél egy fenyőfa alakú sajttálat? Az ünnepi étkezés sikere csaknem garantált!

 

 

Szükséged lesz kemény sajtfajtákra, pl. a Cervinus sajtok mindegyike passzol a piros és fehér szőlővel, kréker sós keksszel, friss rozmaringgal. Egy tálalótányéron vagy rusztikusan egy vágódeszkán csíkokba  rendezzük el sajtkockákat, a szőlőt és a kekszet úgy, hogy végül karácsonyfa formájú legyen. Véletlenszerűen adjunk hozzá friss rozmaring ágakat, hogy a fenyő tűleveleire utaljon. A karácsonyi előételt fogpiszkálóval tálaljuk. Ugyanezt elkészíthetjük finom felvágottakkal rétegezve, és szeletelt kígyó uborkával. Vagy ha nincs más otthon, akkor a sima kréker sós kekszeket ( teljes kiörlésű, korpás, mákos, magos) variálhatjuk kockákra vágott sajtokkal.  Ha pedig szeretjük a magvakat, kombináljuk a diót, mogyorót, pisztáciát erdei sonka szeletekkel, sajttal és szőlővel. Adhatunk hozzá friss áfonyát, de lehet körtét vagy almát is felkockázni, kivi darabokat, mandarin szeleteket stb.

 

 

  • Készíthetünk leveles tésztából sonkás sajtos karácsonyfa falatkát

 

 

Végtelenül egyszerű módon egy csomag fagyasztott leveles tésztát csíkokra vágunk, s helyezzünk rá sonkát ízlésünk szerint. Gyűrjük majd fel olyan formába, hogy karácsonyfa alakú legyen, és ezt húzzuk rá egy fa grill nyársra, majd 25 percre tegyük a 180 °C-os sütőbe. Helyezzünk 1-1 olajbogyót a fák tetejére és aljára. Az alját pedig egy kemény sajt kockába szúrjunk, amin megáll a fa. Az ízek igazán jól passzolnak egymáshoz, minden falatka egy kis költemény.

 

Vendégeid és családod nagyon szeretni fogják ezt a szórakoztató tálalási ötletet az ünnepi partin! Legyen a középpont a karácsonyfa, ami csupa krém: pl. Guacamole . 

  • Így készül a Karácsonyfa Guacamole előétel mártogatós. 

 

 

Nincs másra szükséged, csak 12 avokádóra, 6 lime-ra, 1/2 apróra vágott paradicsomra, 1/2 apróra vágott hagymára, sóra ízlés szerint. Díszítéshez: fekete olajbogyó, piros, sárga és zöld kaliforniai paprika, kemény sajt a csillaghoz a tetejére. Elkészítése a következő: vágjuk ki az avokádó belsejét egy nagy tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd az egészet simára keverjük. Hagyhatod kissé darabosan is, úgyis finom. A piros kaliforniai paprikából vékony csíkokat vágunk. Egy pici, kerek kiszúróval vágjunk kis köröket a többi paprikából. Csillagos kiszúró formával készítsünk egy csillagot a kemény sajtból. Mindezt a kép szerint összerakjuk egy szilikon formába. Helyezzünk talpnak 3-4 fekete olajbogyót az aljára. Az egészet pedig egy tortilla chips ágyra helyezzük. Indulhat is a mártogatás, vigyázat gyorsan fogy! 

Nincs otthon semmi szinte, de mégis mutatós falatkákat szeretnél? Mutatunk egy nagyon egyszerű tálalást, és még sütni sem kell. 

  • Sós keksz, sonka, és sajt és mindenféle kinyomó formák. Szerintem bármelyik gyerek örömmel segít elkészíteni ezeket a keksz falatkákat. Aranyosak és gyorsan elkészíthetőek. 

 

 

A kekszeket tányérra vagy tálra fektetjük. A keksszel megegyező méretű vagy valamivel kisebb körvágóval vágjunk ki köröket a sonkából, és tegyünk egyet mindegyik keksz tetejére. A kés recés oldalát használjuk, hogy kicsit dekoratívabbak legyenek. Vágj formákat a sajtból ünnepi témájú mini kiszúrókkal és tedd a sonka tetejére. Ennyi, és indulhat is gyerek parti.

 

  • Karácsonyi lazac toast

 

 

Az ünnepek alatt a füstölt hal, a lazac felpezsdíti az ízlelőbimbókat. A tányéron kóstolgatva, előételként kifacsart citromlével, a lazac önmagában pirítósra is finom aperitifként. Míg a lazac  blini ( mini orosz palacsinta) egy klasszikus, amit soha nem lehet megunni, rengeteg más mód is van a füstölt hal pirítósra helyezésére. Szendvicsre vagy vidéki parasztkenyérre szeletelt avokádóval, vagy guacamole stílusban pástétomként, a lazac mindig örömet okoz. Mint már rácáfoltunk korábbi cikkünkben arra a hiedelemre, hogy a sajt nem passzol a tenger gyümölcseivel. Szarvasi Caciottaval a blinikben a füstölt lazac egész egyszerűen levesz a lábunkról.

Fogpiszkálóra felszúrt mini uborka karácsonyfákat , szintén két pillanat elkészíteni. Lehet húsos változat , vagy anélküli. Elég hozzá kígyó uborka, jó minőségű kemény sajt, és szalámi, vagy koktél paradicsom. Az uborkából krumplihámozóval vékony szeleteket vágunk. Nyársra, vagy fogpiszkálóra húzzuk spirál formában, hogy fenyőfát formázzon. Aljára jöhet tetszőlegesen hús vagy zöldség, a tetejére a szép sajt csillag. Mutatós, egyszerű, könnyű falatka.

 

 

Bár az aperitifek tárháza végtelen, az viszont sosem árt, ha van otthon valami finom sajt, mert abból biztosan tudsz valamilyen finomságot készíteni. Igazából nincs parti sajt nélkül.  

Jó étvágyat! 🙂