Sajtos -almás pite
Igen, jól olvastad, sajt és alma. Mivel szuperül passzol , mint ahogy sok fajta gyümölcs sok fajta sajttal. Ha már változtatnál, és nem a hagyományos almás pitét készítenéd el, hanem valami különlegeset, akkor nyiss az új ízek felé, kóstold meg, és készítsd el ezt a francia a receptet. Mi pedig biztosítjuk hozzá az ideális sajtot, a Cervinus Fenomenale sajt formájában. Ez csak egy recept a gyümölcsök és sajtok párosításáról, ha kíváncsi vagy több ötletre, akkor olvasd el a „Sajt és a gyümölcs –a tökéletes kombináció” cikkünket, a Sajtkutató blogunkon. https://cervinus.hu/2021/11/26/sajt-es-gyumolcs-a-tokeletes-kombinacio/
Hozzávalók 1 gyümölcsformához (8 szelet):
tészta:
-
- 250 g liszt
- 1/2 tk só
- 100 g vaj hidegen, darabokra vágva+ a forma kikenéséhez
- 1 ek ecet
- 1 dl tej
töltelék:
-
- 300 g alma, nagylyukú reszelővel lereszelve
- 300 g Cervinus Fenomenale sajt, nagylyukú reszelővel lereszelve
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- egy pici szerecsendió
- 1,5 dl tejszín
- 3 ek zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉS
- keverjük össze a lisztet és a sót. Adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk omlós tésztává. Alakítsunk ki egy bemélyedést. Adjuk hozzá az ecetet és a tejet. Gyúrás nélkül dolgozzuk össze. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
- enyhén lisztezett felületen kör alakúra kinyújtjuk a tésztát. Kivajazott kör alakú sütőformába tesszük (gyümölcstorta forma 28-30 cm átmérőjű). Alaposan szurkáljuk meg villával az alját, hogy a levegő majd távozni tudjon.
- keverjük össze az almát, a sajtot, a borsot és a szerecsendiót, kenjük rá a pite tésztájára. Meglocsoljuk tejszínnel. Megszórjuk zsemlemorzsával.
- 200°C-ra előmelegített sütő alsó részében 25-30 percig sütjük.