Sajtos -almás pite

 

 

Igen, jól olvastad, sajt és alma. Mivel szuperül passzol , mint ahogy sok fajta gyümölcs sok fajta sajttal. Ha már változtatnál, és nem a hagyományos almás pitét készítenéd el, hanem valami különlegeset, akkor nyiss az új ízek felé,  kóstold meg, és készítsd el ezt a francia a receptet. Mi pedig biztosítjuk hozzá az ideális sajtot, a Cervinus Fenomenale sajt formájában. Ez csak egy recept a gyümölcsök és sajtok párosításáról, ha kíváncsi vagy több ötletre, akkor olvasd el a „Sajt és a gyümölcs –a tökéletes kombináció” cikkünket, a Sajtkutató blogunkon. https://cervinus.hu/2021/11/26/sajt-es-gyumolcs-a-tokeletes-kombinacio/

20 perc előkészítés +30 perc sütés

könnyű

438 kcal/ szelet

Hozzávalók 1 gyümölcsformához (8 szelet):

tészta:

    • 250 g liszt
    • 1/2 tk só
    • 100 g vaj hidegen, darabokra vágva+ a forma kikenéséhez 
    • 1 ek ecet
    • 1 dl tej

töltelék:

    • 300 g alma, nagylyukú reszelővel lereszelve
    • 300 g Cervinus Fenomenale sajt, nagylyukú reszelővel lereszelve 
    • frissen őrölt bors ízlés szerint
    • egy pici szerecsendió
    • 1,5 dl tejszín 
    • 3 ek zsemlemorzsa

ELKÉSZÍTÉS

  1. keverjük össze a lisztet és a sót. Adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk omlós tésztává. Alakítsunk ki egy bemélyedést. Adjuk hozzá az ecetet és a tejet. Gyúrás nélkül dolgozzuk össze. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. enyhén lisztezett felületen kör alakúra kinyújtjuk a tésztát. Kivajazott kör alakú sütőformába tesszük (gyümölcstorta forma 28-30 cm átmérőjű). Alaposan szurkáljuk meg villával az alját, hogy a levegő majd távozni tudjon.
  3. keverjük össze az almát, a sajtot, a borsot és a szerecsendiót, kenjük rá a pite tésztájára. Meglocsoljuk tejszínnel. Megszórjuk zsemlemorzsával.
  4. 200°C-ra előmelegített sütő alsó részében 25-30 percig sütjük.

TIPP

Az almát körtével, sárgarépával, sütőtökkel vagy zöldségkeverékkel is helyettesíthetjük.

A töltelékhez ízlés szerint adhatunk 1-2 evőkanál fehérbort vagy kirsch-et. (cseresznyepálinka) Köretként salátát ajánlunk.

Jó étvágyat kívánunk!