*  Sajtos ötletek az ünnepi asztalra *

 

Természetesen az ünnepi asztal fontos eleme a meghitt karácsonyi hangulatnak. Fontos, hogy finomat, jót együnk családtagjainkkal, szeretteinkkel, de ilyenkor különösen számít, hogyan tálalunk, mit és hogyan teszünk az asztalra. A kreativitás sokat segít, hiszen a formák játéka igazi örömforrás lehet. Összegyűjtöttünk pár ötletet, melyek elkészítése nem bonyolult, és biztosan segít az ünnepre hangolódásban. A gyerekek pedig biztosan élvezni fogják, nem csak az elfogyasztásukat, de akár a segédkezést az elkészítésükben. Ilyenkor pedig a legfontosabb a közösen, családi légkörben eltöltött idő! Reméljük, találtok benne új sajtos inspirációkat. 

 

Hóember sajtgolyó

 

 

Az ünnepek alatti sok esemény miatt egy szórakoztató és könnyű karácsonyi előételre vágysz? Ez az aranyos kis hóember bármely összejövetel slágere lesz! Néhány nappal előre elkészítheted, és közvetlenül a buli előtt össze is rakhatod. Kezd azzal, hogy keverj össze  krémsajtot, reszelt Cervinus Perfetto sajtot és zöldfűszereket egy tálban. (utóbbi opcionális, lehet kedvenc fűszer is, ami passzol a sajthoz)  Fontos, hogy a krémsajt és a reszelt sajt is szobahőmérsékletű legyen, hogy jól összeérjenek. Ezután a keveréket két részre osztjuk, kb. 1/3-2/3 arányban és golyókat formázunk belőle (A keveréknek kb. 1/3-át használhatjuk a hóember fejéhez és a keverék 2/3-át a testhez). Folpackba csomagoljuk egyenként, és hűtőbe tesszük legalább négy órára, de legfeljebb 3 napig. Ha a sajtgolyó megszilárdult, nyomjuk rá a finomra reszelt sajtot a sajtgolyókra. Helyezzük a hóember fejét a testre. Használjuk a bébi sárgarépa hegyét az orrhoz, és fekete borsot a szemekhez, a szájhoz és a gombokhoz. Ugye milyen ennivaló? Sós krékerrel tálaljuk. 

 

Sajtos kolbászos candy cane (karácsonyi cukor pálca) vagy zokni

Látványos kis ízelítő, amire biztos minden gyerek ráugrik, hiszen melyik gyerek ne szeretné a pizzát. Ezek kis mini pizzák  kedvenc kolbászkákkal és fincsi Szarvasi Caciotta sajttal . 

 

 

A Candy Cane “cukorka” elkészítése nagyon egyszerű: Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, tekerjük ki a kész pizza tésztát, és válasszunk szét darabokat belőle.(attól függően mekkora botokat szeretnénk készíteni ) Mindegyik darabból egy hajlított botot formázunk és enyhén kikent sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Majd helyezzük a reszelt Caciotta sajtot és a kolbászt felváltva a botokra, így csíkokat hozva létre. Süssük 10-13 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

 

 

Pizza zokni: Vágj, vagy ha van formád, akkor nyomj ki zokni formákat az elősütött pizza tésztából, majd spriccelj rá egy kis olíva olajat, szórd meg kis fokhagyma porral, bazsalikommal, vagy ha van otthon pizza fűszer, akkor azzal. Kend meg egyenként paradicsom szósszal, szórd meg reszelt Caciotta sajttal, mini kolbászkával és tedd sütőbe 205 °C-ra , 10 percre. Ízlés szerint egy kis petrezselyemmel megszórhatjuk. A formával pedig játszhatsz aszerint, amilyen kiszúró formád van. Lehet hóember, rénszarvas, de fenyőfa is.

 

Mini karácsonyfa szendvics

 

 

Igaz, általában sokat eszünk az ünnepek alatt, de azért nem mindig meleg ételt, és a szendvicsek ilyenkor is gyors éhségűzők lehetnek. Főleg, ha ilyen szépek, mindjárt úgy érezhetjük, hogy a Karácsonyt idézi meg minden falat. Mindegyik kis fenyőfa három csillag alakú szendvicsből áll, mindegyik másképp van megtöltve, a salátalevél igyekszik egy fa gondolatát kelteni, és összességében úgy néz ki, mint egy szép szendvics-liget. Elkészítéséhez kiszúrjuk a puha szendvicskenyereket, minden fához négy csillagot kell készíteni három különböző méretű kiszúró segítségével, a legnagyobbtól a legkisebbig. Töltsük meg a csillag alakú szendvicseket különböző töltelékekkel. Például keverjük össze egyenlő mennyiségben a mascarponét és a gorgonzolát, majd kenjük meg vele. Adjunk hozzá egy kevés darált diót, majd díszítsük egy darab salátával. Végül fedjük be a másik, azonos méretű csillaggal. Folytatásként jöhet vaj, szalámi és saláta variáció majd a harmadik részre egy kis tonhalsaláta. Ügyeljünk arra, hogy a saláta zöldje látható legyen, hogy egy zöld facsemete látszatát keltse. Szúrjuk át egy nyárssal és a tetejét koronázzuk meg egy isteni Cervinus Fenomenale sajtcsillaggal, melyet a legkisebb csillag-formával szúrtunk ki. Persze a kombinációk lehetősége végtelen. Úgy készítsük el, amit nem csak szeretünk, de a mindennapokban ritkán fogyasztunk. Legyen ünnep még a szendvicsünk elfogyasztása is!

 

 Leveles tészta karácsonyfa 

A leveles tésztából készült csinos karácsonyfa, aperitifként funkciónál a legjobban. Egészben, lehetőleg még melegen tálaljuk, és hagyjuk, hogy minden vendég tetszés szerint „törje le” a fa ágait.

 

 

Elkészítéséhez két fagyasztott leveles tésztára lesz szükségünk. Első lapból kört vágunk, megkenjük tetszőleg egy vagy két fajta szósszal. pl. pesto és marinara. Ráhelyezzük a másik tésztalapot, körbevágjuk, majd egy késsel faformát vágunk bele, és beirdaljuk az ágakat, amiket egyesével megcsavarunk. Rácsozzuk be a fa törzsét. Kenjük meg egy kis tejjel a fát, és „ragasszunk” pár szezámmagot a törzsre, és néhány szeletelt vagy zúzott olajbogyót az ágakra.180°C-ra előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük. Biztosan erősíti az összetartozás érzését, ha közösen fogyasztunk el egy ilyen szép ropogós ünnepi fát.

Jó étvágyat kívánunk! 🙂