Lazacos spenótos koulbiac Cervinus Perfetto sajttal
Karácsonykor a hagyomány szerint halat kell enni, hiszen nem csak Jézus szimbóluma, de a halpikkely sok pénzt jelentett – és a hal gyors mozgása miatt – a család előrehaladását jelképezte az új évben. Számos országban kerül hal az ünnepi asztalra más- más elkészítési formában. A jó magyar szokás szerint mi a halat is előszeretettel rántjuk és a halászlé is igen közkedvelt Szenteste. Ha már hal, szeretnénk egy érdekes lazacos receptet a figyelmetekbe ajánlani, ha nyitnál az új ízek felé. A koulibiac vagy coulibiac egy orosz pite, amelyet hússal vagy hallal, zöldségekkel (gomba, spenót stb.), rizzsel és néha kemény tojással és sajttal is készítenek. Sokféle változat létezik, de a friss lazacból készült recept különösen ízletes és karácsonyi ünnepségekre is alkalmas és mutatós. Egy igazi orosz változathoz adhatunk apróra vágott friss kaprot is.
Hozzávalók 4 személyre:
-
- 15 cl száraz gyümölcsös fehérbor (Chardonnay)
- 1 citrom leve
- 400 g lazac filé
- 50 g fehér rizs
- 1 csomag leveles tészta
- 200 g reszelt Cervinus Perfetto
- 1 tojássárgája
- 1 mogyoróhagyma, apróra vágva
- só , bors ízlés szerint
a szószhoz:
ELKÉSZÍTÉS
- keverjük össze a bort, a citromlevet, a medvehagymát, sózzuk, borsozzuk és pácoljuk benne a lazacot. Főzzük meg a rizst
- a spenótot kiolvasztjuk, megsózzuk, és serpenyőben pár percig pároljuk. A főtt rizst és a spenótot összekeverjük
- melegítsük elő a sütőt 210 °C-ra , és a leveles tésztát nagy téglalap alakúra nyújtsuk
- a közepére kenjük a rizs-spenót keveréket, majd helyezzük rá a lecsöpögtetett lazacot (tartsuk meg a pácot), és szórjuk meg reszelt Cervinus Perfetto-val
- zárjuk le a tésztát úgy, hogy a széleit jól összenyomkodjuk (szükség esetén nedvesítsük meg egy kicsit vízzel)
- kenjük be egy tojás sárgájával a tetejét és tegyük a sütőbe kb.30 percre
- készítsük el a szószt: redukáljuk a páclét egy serpenyőben a mogyoróhagymával és a likörborral. Hozzáadjuk a tejszínt, a paprikát, és még pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
A Koulibiac-ot forrón szeletelve tálaljuk a szósszal.