Lazacos spenótos koulbiac Cervinus Perfetto sajttal

 

 

Karácsonykor a hagyomány szerint halat kell enni, hiszen nem csak Jézus szimbóluma, de a halpikkely sok pénzt jelentett – és a hal gyors mozgása miatt – a család előrehaladását jelképezte az új évben. Számos országban kerül hal az ünnepi asztalra más- más elkészítési formában. A jó magyar szokás szerint mi a halat is előszeretettel rántjuk és a halászlé is igen közkedvelt Szenteste. Ha már hal, szeretnénk egy érdekes lazacos receptet a figyelmetekbe ajánlani, ha nyitnál az új ízek felé. A koulibiac vagy coulibiac egy orosz pite, amelyet hússal vagy hallal, zöldségekkel (gomba, spenót stb.), rizzsel és néha kemény tojással és sajttal is készítenek. Sokféle változat létezik, de a friss lazacból készült recept különösen ízletes és karácsonyi ünnepségekre is alkalmas és mutatós. Egy igazi orosz változathoz adhatunk apróra vágott friss kaprot is. 

20 perc előkészítés + 40 perc sütés

könnyű

582 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre:

    • 15 cl száraz gyümölcsös fehérbor (Chardonnay) 
    • 1 citrom leve
    • 400 g lazac filé
    • 50 g fehér rizs
    • 1 csomag leveles tészta 
    • 200 g reszelt Cervinus Perfetto 
    • 1 tojássárgája
    • 1 mogyoróhagyma, apróra vágva
    • só , bors ízlés szerint

a szószhoz:

ELKÉSZÍTÉS

  1. keverjük össze a bort, a citromlevet, a medvehagymát, sózzuk, borsozzuk és pácoljuk benne a lazacot. Főzzük meg a rizst 
  2. a spenótot kiolvasztjuk, megsózzuk, és serpenyőben pár percig pároljuk. A főtt rizst és a spenótot összekeverjük
  3. melegítsük elő a sütőt 210 °C-ra , és a leveles tésztát nagy téglalap alakúra nyújtsuk
  4. a közepére kenjük  a rizs-spenót keveréket, majd helyezzük rá a lecsöpögtetett lazacot (tartsuk meg a pácot), és szórjuk meg reszelt Cervinus Perfetto-val 
  5. zárjuk le a tésztát úgy, hogy a széleit jól összenyomkodjuk (szükség esetén nedvesítsük meg egy kicsit vízzel)
  6. kenjük be egy tojás sárgájával a tetejét és tegyük a sütőbe kb.30 percre
  7. készítsük el a szószt: redukáljuk a páclét egy serpenyőben a mogyoróhagymával és a likörborral. Hozzáadjuk a tejszínt, a paprikát, és még pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön. 

A Koulibiac-ot forrón szeletelve tálaljuk a szósszal. 

TIPP

Várjuk meg, amíg minden kihűl, mielőtt összerakjuk a pitét, mivel ha az elemek forróak, ez megpuhítja a leveles tésztát, és minden áttörik sütés közben. Minden elemnek nagyon hidegnek kell lennie, hogy minden megfelelően összetartson sütés közben. A házépítéshez hasonlóan fontos a szilárd alapozás. Az alap rizsből készül, ezért minden más erre az alapra épül, ezért ennek a rétegnek laposnak, és olyan szélesnek kell lennie, mint a lazac. Díszítsd a Koulibiacot: egy kis ünnepi hangulat kedvéért a leveles tészta maradékából hópelyhekkel, csillagokkal. Fontos, hogy lassan süssük , hogy ne égesse meg a tetejét a túl magas hőmérséklet, és jól átsüljön a belseje. Kísérőnek mindenképp magas sav és ásványianyag-tartalommal rendelkező fehér bor passzol hozzá, pl. egy Pinot Gris a Dereszla Balaton pincészetből, vagy egy nagyon száraz pezsgő is kiemeli nem csak az étel ízét, hanem az ünnep jelentőségét is.

Jó étvágyat kívánunk!