Sajt és gyümölcs – a tökéletes kombináció

 

Sajt és szőlő együtt – ki ne ismerné! A szezonális gyümölcsök széles választéka számtalan lehetőséget nyit meg a sajtok és gyümölcsök előtt. De melyik gyümölcs melyik sajthoz illik? A lehetséges kombinációk változatosak és finomak. Frissen, szárazon, szárítva, gyümölcslében vagy lekvárban, a gyümölcsök csodálatosan passzolnak a sajtokhoz. Karakterének, ízeinek és textúráinak változatosságának köszönhetően a sajt könnyen párosítható édes kísérőkkel. Ismert vagy szokatlan ötletetekről, évszakok és kedvünk szerint változtatjuk.

Tanácsainkkal megtalálhatod a megfelelő gyümölcs „partnert” kedvenc sajtodhoz.

Készülj fel új ízélményekre!

 

Friss sajtok

Mint a fehér krémsajt, a cottage cheese, túró, ricotta, krémtúró, friss kecskesajt, ezekkel a lágy és friss ízű sajtokkal bármi jól megy. Tavasszal és nyáron savas és tejes jegyeiket nagyon jól kiemelik a friss piros gyümölcsök, mártásokban vagy lekvárban. Nem véletlen, hogy az amerikai cheescake, sajttorta is piros bogyós gyümölcsökkel a legfinomabb, de a magyar túrótorta is általában málnávával készül. A Földközi-tenger környékén gyors desszertként, az aszalt gyümölcsök (mandula, pisztácia, dió stb.) veszik át a helyüket, egy csepp aranyló mézzel párosítva.. 

 

 

Lágy fehérpenészes sajtok 

A camembert, a brie, a coulommier… nagyon jól passzolnak az ősz csillagaival, az almával és a körtével, vékony szeletekre vágva a tálra vagy lekvárnak elkészítve. A birsalmát is többféleképpen feldolgozhatjuk pl. pürének, dzsemnek, birsalmasajtnak vagy akár gyümölcslé formájában. Egy másik kidolgozottabb ötlet: a félbevágott sajtot apróra vágott aszalt gyümölcsök (mazsola, sárgabarack, aszalt szilva, dió, pisztácia…) keverékével megtöltjük, majd lezárjuk. A szokatlan kombinációban a virágos kéreg édesebb és tejes ízei is feltárulnak eperrel vagy málnával érintkezve!

 

 

Lágy sajtok (mosott héjjal)

Ezúttal a sárga gyümölcsök (szilva, mirabelle sárga szilva, őszibarack, sárgabarack…) kerülnek a figyelem középpontjába, frissen, párolva vagy lekvár formájában.

A legeredetibb díjat a Munster sajt és a licsi kombinációja kapja: ahogy Caroline Boquet, a sajtkóstoló szakértője említi, ez a kettő együttfogyasztása emlékeztet arra az ízvilágra, ami egyesíti a munster sajtot és a gewurztraminer-t, ami egy tiszta licsi aromájú bor.

 

 

Préselt kemény sajtok

Itt minden megengedett, vagy majdnem. A comté típusú kemény sajtok, mint pl.a Cervinus Perfetto is, még jobban alkalmas a merész „házasságokra”, mivel íze a gyártás, és az érés időszakától függően változhat, minél éretebb, annál erősebb ízzel rendelkezik. Egy kihagyhatatlan klasszikus: a Comté-dió-fehér bor trió, egy igazi óda a Jura hegységhez. A préselt sajt tészta család tagjai ideálisak az eredeti kóstolók kipróbálására is: pl. alpesi beaufort és ananász, fiatal cantal és piros bogyók, jól érett laguiole és mangó …Vagy próbáld ki egy kis marmelade-dal ( narancs lekvár) vagy ananász lekvárral. 

Nem igazán lekvár, de mégis úgy hívjuk, hogy balzsamecetes lilahagymás lekvár, ami egy hagyma chutney igazából és a parmezán típusú kemény sajtokhoz illik nagyon, pl. az 5 hónapos érlelésű Cervinus Fenomenale sajtunk.

 

 

Kékpenészes sajt

Mivel erős ízű sós sajtok, lásd Roquefort, Bleu d’Auvergne, néha még fűszeresek is, a kékpenészes sajtok különösen kedvelik a gyümölcsök édességét minden formában, beleértve az ecetes és a fűszeres chutney-t is. A körte nagyszerű szövetségese, akárcsak a füge és a szőlő. Erős ízük még az aszalt gyümölcsök (aszalt szilva, datolya, kajszibarack stb.) édes sűrűségét is kibírja, tálra halmozva, vagy zúzott kék sajttal kevert vagdalttal tálalva. Ha gyümölcslével kóstolnánk,   Caroline Boquet szakértő egy epernektárt javasol: meglepő íz, de igazán meggyőző.

 

 

Kecske- és juhtejes sajtok

Végül a kecskesajtok ízletesek tavaszi, nyári és őszi gyümölcsökkel (eper, kajszibarack, őszibarack, piros gyümölcsök, füge, alma stb.), de aszalt gyümölccsel vagy paradicsomlekvárral is. A juhsajtnak különösen előnyös párosítás a fekete cseresznye lekvár, mint az Baszkföldön is ismert, de a birsalmasajt és a ribizli dzsem is nagyon jól áll neki! Próbáld ki a Cervinus Picante sajtunkat is , amely kecskegida oltóanyagának köszönhetően, a kecskesajt íz jegyeit hordozza. 

 

 

forrás: https://www.produits-laitiers.com/les-meilleures-idees-daccords-entre-fromages-et-fruits/