Kebab wrap házilag

 

 

Wrap és kebab : ismerős, de milyen ételek? 

Az USA kultúrkörében jellemzően a mexikói hagyományok hatására a burrito különböző formáit nevezték wrapnek (a burrito a töltelékekkel teli tortilla elnevezése). 1980-as években terjedt el és ízléstől függően majdhogynem végtelen a lehetőségek tárháza, mivel is tölthető meg egy wrap. A húsos verzió miért ne készülhetne kebab hússal?! A török kebab nagyon elterjedt a világon. Előre bepácolt, nyársa húzott, majd páclével kenegetett és forgatva sütött húsétel- a görögöknél ez a gyros hús, csak a fűszerezésben különbözik. Nálunk a borjúhúsból és a csirkehúsból készített variációk a legelterjedtebbek. Az első döner kebab viszont omlós bárányhúsból készült, és a török konyha még mindig ezt a húst kedveli a legjobban, legfőképpen vallási okokból. A megpirult húsrészeket hosszú késsel lenyesegetik, és akár tányéron köretekkel, de akár a praktikus pitában is fogyasszák. Ez utóbbi ma már népszerű street food. Igaz szabályszerűen nem tudjuk otthon ugyanezt elkészíteni, de jó páccal nagyon hasonlóan finom grillhúst tudunk sütni. ( Receptötlet alul) 

Milyen alaptésztát válasszunk a wraphoz?

A wrap mindenképpen vékony lepénytésztával készül. Hagyományosan ezek kukoricából készült tortillák, de könnyebben megtalálhatóak a búzából készültek. Ez utóbbiak puhábbak is és átmérőjük is nagyobb, mint a kukorica tortilláé, amely például enchiladákhoz használható. A wrap önmagában is teljesértékű étel, kiválóan alkalmas bármely étkezésre és gyors ételnek számít. Ez az ínyenc wrap krémes paprika-hagymás szósszal, ízes Cervinus Fenomenale sajttal és grillezett kebabhússal töltött.

15 perc előkészítés + 20 perc sütés

könnyű

346 kcal/fő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4db nagy csomagolt búza tortilla lepény 
  • 400 g fagyasztott kebab hús, vagy csirkemell és készítsd el te magad recept alul
  • 1 hagyma
  • 1 pirospaprika 
  • 100 g könnyű tejszín
  • 100 g reszelt Cervinus Fenomenale 
  • só, borsízlés szerint
  • só, bors
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • olívaolaj

Gratináláshoz / Sütéshez 312

Kebab hús előkészítése: 

A húst előző nap mindenképpen érdemes bepácolni. A páchoz az előre összekevert kebab fűszereket keverjük össze a felaprított fokhagymával és a görög joghurttal. A marinádot keverjük össze az ízlésünk szerint felvágott hússal, tegyük egy jól zárható dobozba/edénybe, majd mehet a hűtőbe legalább 2 órára, de inkább egy estére (megéri!)

Fogyasztás előtt süssük ki a húst: egy serpenyőben kevés olívaolajon, magas lángon/hőmérsékleten grillezzük készre a húst.

ELKÉSZÍTÉS

  1. A hagymát finomra vágjuk. A paprikát apró kockákra vágjuk.
  2. Egy közepes serpenyőben hevítsünk fel egy pici olívaolaját, majd adjuk hozzá a hagymát és a borsot. Lassú tűzön, lefedve, 10 percig főzzük, időnként megkeverve. Ugyanakkor egy másik nagy serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a kebab húst, (kb. 15 perc, ha fagyott), vagy az előre pácolt húst magas hőmérsékleten, amíg megpirul. 
  3. A főzés végén a hagymát és a paprikát levesszük a tűzről, hozzáadunk 100 g tejszínt, sózzuk, borsozzuk és hozzáadunk 1/2 teáskanál füstölt paprikát. Keverjük össze és tegyük félre.
  4. Olajozzunk ki egy tepsit, helyezzünk bele egy tortilla lapot, helyezzünk a közepébe egy kevés tejszínes hagymás szószt, majd szórjunk rá 25 g reszelt Cervinus Fenomenale sajtot. Oszlassuk el a kebab húst a tetején, és hajtogassuk be. Ugyanígy ismételjük meg a másik 3 tekercset.
  5. Egy tálban keverjünk össze 50 g tejszínt sóval és borssal és kenjük a 4 tortilla tetejére. Ezután szórjuk meg reszelt Cervinus Fenomenale sajttal.
  6. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra, forgó lángon, és süssük 20 percig.

TIPP: Csakúgy, mint a jamaicai wrap vagy a fajitas-t, ezt is tepsibe tesszük, majd a sütőbe, és forrón tálaljuk. Így a kebab wrap is ínyencebb és kényelmesebb elkészíteni. Előre is összeállíthatjuk, és úgy csak akkor kell betenni a sütőbe, amikor enni szeretnénk. 

Sokszor felturbózzák további grill vagy nyerszöldségekkel, salátával, lila hagymával.  Mindenképp tökéletes egyveleget alkot a fűszeres krémes hús a roppanós pirult sajtos wrap tésztával, a gyerekek tuti odalesznek érte, megéri kipróbálni, főleg ha szeretitek a keleties ízeket.

https://www.yumelise.fr/wrap-kebab/