Kebab wrap házilag
Wrap és kebab : ismerős, de milyen ételek?
Az USA kultúrkörében jellemzően a mexikói hagyományok hatására a burrito különböző formáit nevezték wrapnek (a burrito a töltelékekkel teli tortilla elnevezése). 1980-as években terjedt el és ízléstől függően majdhogynem végtelen a lehetőségek tárháza, mivel is tölthető meg egy wrap. A húsos verzió miért ne készülhetne kebab hússal?! A török kebab nagyon elterjedt a világon. Előre bepácolt, nyársa húzott, majd páclével kenegetett és forgatva sütött húsétel- a görögöknél ez a gyros hús, csak a fűszerezésben különbözik. Nálunk a borjúhúsból és a csirkehúsból készített variációk a legelterjedtebbek. Az első döner kebab viszont omlós bárányhúsból készült, és a török konyha még mindig ezt a húst kedveli a legjobban, legfőképpen vallási okokból. A megpirult húsrészeket hosszú késsel lenyesegetik, és akár tányéron köretekkel, de akár a praktikus pitában is fogyasszák. Ez utóbbi ma már népszerű street food. Igaz szabályszerűen nem tudjuk otthon ugyanezt elkészíteni, de jó páccal nagyon hasonlóan finom grillhúst tudunk sütni. ( Receptötlet alul)
Milyen alaptésztát válasszunk a wraphoz?
A wrap mindenképpen vékony lepénytésztával készül. Hagyományosan ezek kukoricából készült tortillák, de könnyebben megtalálhatóak a búzából készültek. Ez utóbbiak puhábbak is és átmérőjük is nagyobb, mint a kukorica tortilláé, amely például enchiladákhoz használható. A wrap önmagában is teljesértékű étel, kiválóan alkalmas bármely étkezésre és gyors ételnek számít. Ez az ínyenc wrap krémes paprika-hagymás szósszal, ízes Cervinus Fenomenale sajttal és grillezett kebabhússal töltött.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4db nagy csomagolt búza tortilla lepény
- 400 g fagyasztott kebab hús, vagy csirkemell és készítsd el te magad recept alul
- 1 hagyma
- 1 pirospaprika
- 100 g könnyű tejszín
- 100 g reszelt Cervinus Fenomenale
- só, borsízlés szerint
- só, bors
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- olívaolaj
Gratináláshoz / Sütéshez 312
- 50 g sovány tejföl
- 50 g reszelt Cervinus Fenomenale
- só, borsízlés szerint
Kebab hús előkészítése:
A húst előző nap mindenképpen érdemes bepácolni. A páchoz az előre összekevert kebab fűszereket keverjük össze a felaprított fokhagymával és a görög joghurttal. A marinádot keverjük össze az ízlésünk szerint felvágott hússal, tegyük egy jól zárható dobozba/edénybe, majd mehet a hűtőbe legalább 2 órára, de inkább egy estére (megéri!)
Fogyasztás előtt süssük ki a húst: egy serpenyőben kevés olívaolajon, magas lángon/hőmérsékleten grillezzük készre a húst.
ELKÉSZÍTÉS
- A hagymát finomra vágjuk. A paprikát apró kockákra vágjuk.
- Egy közepes serpenyőben hevítsünk fel egy pici olívaolaját, majd adjuk hozzá a hagymát és a borsot. Lassú tűzön, lefedve, 10 percig főzzük, időnként megkeverve. Ugyanakkor egy másik nagy serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a kebab húst, (kb. 15 perc, ha fagyott), vagy az előre pácolt húst magas hőmérsékleten, amíg megpirul.
- A főzés végén a hagymát és a paprikát levesszük a tűzről, hozzáadunk 100 g tejszínt, sózzuk, borsozzuk és hozzáadunk 1/2 teáskanál füstölt paprikát. Keverjük össze és tegyük félre.
- Olajozzunk ki egy tepsit, helyezzünk bele egy tortilla lapot, helyezzünk a közepébe egy kevés tejszínes hagymás szószt, majd szórjunk rá 25 g reszelt Cervinus Fenomenale sajtot. Oszlassuk el a kebab húst a tetején, és hajtogassuk be. Ugyanígy ismételjük meg a másik 3 tekercset.
- Egy tálban keverjünk össze 50 g tejszínt sóval és borssal és kenjük a 4 tortilla tetejére. Ezután szórjuk meg reszelt Cervinus Fenomenale sajttal.
- Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra, forgó lángon, és süssük 20 percig.