A sajt élvezetének lépései

 

Szemrevételezés, szaglásvizsgálat, ízvizsgálat: ez a három lépés szükséges ahhoz, hogy egy sajtot olyan alaposan kiélvezzünk, mint egy pohár jó bort.

Az ízlelés több érzékszervünk bevonásával történő élmény, és minden sajt más és más. De konkrétan, hogyan kóstolhatunk úgy egy sajtot, mint egy pohár bort, hogy megértsük annak minden finomságát? A titok itt is az, hogy a kóstolót 3 egymást követő szakaszban boncolgassuk

 

 

Szemrevételezéses vizsgálat

Étkezés előtt figyeljünk! A megfigyelés és a sajtcsalád meghatározása együtt feltárja előttünk az információk egész sorát (friss sajt, lágy sajt, virágos –peniszes vagy mosott kéreggel rendelkezik, főtt vagy nyers préselt sajt, kéksajt, kecskesajt). Valójában mindegyik család egy adott gyártási folyamat eredménye, amely az érintett sajtoknak bizonyos közös jellemzőket ad. A látvány a sajt néhány ízbeli tulajdonságának előrejelzésében is segít. Elsősorban a kéreg (szín, vastagság, felület) és a tészta (szín, állag) megfigyeléséről van szó.

 

A szaglás vizsgálata

Ezután az orr átveszi a sajt „belélegzését”. Különösen fontos a szaglás, amely meghatározza az aromákat. A sajtok világában több tucat van belőlük (tejes, zöldséges, gyümölcsös, virágos, pörkölt, állati, fűszeres stb.). Az orr is megragadja a termék aromás intenzitását – egy fiatal Camembert és egy nagyon kifinomult érett Camembert között jelentős a különbség!

 

Az ízvizsgálat

Végre eljött az igazi kóstolás, a szájba helyezés ideje. Ez lehetőséget ad közben a tapintásnak köszönhetően a textúra vizuális benyomásainak megerősítésére vagy cáfolására, de az ún.  trigeminus ideg érzeteinek megtapasztalására is,  amely egy olyan ideg, amely részt vesz az étel hő-, tapintási és kémiai érzékelésében (pl. a kéksajt erősségének érzékelése , vagy a kecskesajt íze is neki köszönhető). A szájba helyezés természetesen lehetővé teszi a sajt ízeinek (sós, édes, keserű, savanyú) felfedezését és a szaglásvizsgálat során észlelt aromák finomítását is, hiszen egy sajtnak nem mindig az illata sugalmazza az ízét. (gondolunk pl. a szájban édes, de erőteljes illatú Munsterre!).

A kóstoló végeztével jöhetnek a kóstolási ötletek: receptek, kísérők (lekvár vagy chutney, friss, szárított vagy szárított gyümölcsök, kenyerek stb.) vagy akár sajtok és italok párosítása.

Ezekről több cikk is található weboldalunkon, érdemes elolvasni, a gourmet ötleteket begyűjteni és lépésenként kipróbálni. 

 

https://cervinus.hu/borkostolo/

https://cervinus.hu/2021/05/28/minden-sajtnak-megvan-a-maga-kenyere/

https://cervinus.hu/2021/04/03/sajtok-es-az-italok-osszhangja/

 

 

forrás: https://www.produits-laitiers.com/les-3-temps-de-la-degustation-du-fromage/