Rántott bújtatott grillsajt- Szoky konyhája 

 

A grillsajt nem csak nyáron, bármikor elkészíthető hétköznap is ebédre, vacsorára, laktató , finom húsmentes fogás. És mivel mi magyarok imádunk bundázni, rántani, miért ne tennénk ezt a grillsajtokkal is. A sajt gyakran kifolyhat a panírból, de ha még kelkáposztába is csomagoljuk, biztosan megakadályozza azt. A sonka pedig telíti az amúgyis kitűnő ízeket. Szoky megmutatja milyen, amikor a rántott sajt több mint gondoltad.

 

1 óra

közepes

950 kcal/fő

HOZZÁVALÓK  4 személyre :

  • 1 csomag bazsalikomos Szarvasi serpenyős grillsajt,
  • 1 csomag chilis Szarvasi serpenyős grillsajt
  • 1 csomag natúr Szarvasi serpenyős grillsajt
  • 12 nagyobb levél kelkáposzta, 
  • 12 szelet gépsonka, 
  • 3 db tojás, 
  • 4 – 5 evőkanál zabpehelyliszt vagy hagyományos finomliszt, 
  • 3 marék zsemlemorzsa, 
  • 3 teáskanál só a főzővízbe, 
  • 1 csapott teáskanál őrölt kömény, 
  • 2 púpos teáskanál majoranna, 
  • 2 gerezd fokhagyma 

ELKÉSZÍTÉS

  1. A kelkáposzta leveleit leszedegetjük és egyesével megmossuk. Egy lábasban felforraljuk a vizet, teszünk bele 3 teáskanálnyi sót, 1 csapott teáskanál őrölt köményt, 2 púpos teáskanálnyi majoránnát, felvágva 2 gerezd fokhagymát, és 6-8 percig főzzük a fűszereket a vízben fedő alatt. Majd beletesszük a leveleket ebbe forrázó vízbe. Gyöngyöző vízben főzzük 4-5 percig, a cél a levelek „megrogyasztása”, nem kell szétfőzni. Szűrővel kiszedjük egy tányérra, figyelve, hogy ne törjük szét, ne szakadjon el. 10-15 perc alatt kihűl. (elég, ha langyosra hűl, úgy egyszerűbb hajtogatni)
  2. Sajtok becsomagolása: A káposztaleveleken a vastag eret elvékonyítjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, egy síkban legyen a levél többi részével. Megfogunk egy grillsajtot, és beletekerjük először a sonkába, majd a káposztalevélbe. Minta egy töltött káposztát töltenénk, a két végét benyomjuk, majd feltekerjük. Ezt megismételjük egy második káposztalevéllel is. Mindegyik sajttal így járunk el.
  3. A panírozás a hagyományos módon történik, annyi módosítással, hogy Szoky most zabpehelylisztet használ, de természetesen, sima liszt is megfelelő. Megforgatjuk egyesével a kis sajtcsomagokat lisztben, majd tojásban, majd zsemlemorzsában és süthetjük is ki kettesével, bő zsírban/olajban ki miben szereti. (ne helyezzünk sokat egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti a zsiradékot és nem sül meg rendesen) A morzsát kicsit óvatosan rázzuk le róluk, minél kevesebb kerüljön a serpenyőbe. Mindig a hajtásnál lévő oldallal kezdjük a sütést. Oldalanként egy jó 1.5 percig süssük, közben kicsit mozgatva.
  4. Kihelyezzük szalvétára és 1-2 percet várunk, és máris fel lehet vágni. Minél frissebb annál finomabb, hiszen a sajt melegen nyúlik, ahogy hűl, visszakeményedik eredeti formájára.

TIPP

A sajtok sütése bő zsiradékban történjen 170 – 175 ◦C fokon, oldalanként 1.5 – 2 perc, tehát a teljes sütési idő 3 – 4 perc. Köretnek rizs, savanyú uborka tökéletesen passzol, de akár sült krumpli, krumplipüré, serpenyős krumpli is ugyanolyan finom vele, mint bármilyen rántott étellel. Aki pedig vigyáz a vonalaira, egy saláta mix-el fogyassza.