Az év sajtja díjat a Szarvasi Agrár Zrt. Cervinus Superiore terméke nyerte el
43 termelő 94 termékmintája nevezett a IX. Magyar Sajtmustrára. 11 arany, 12 ezüst és 6 bronz minősítés született.
A magas minőségű kisüzemi sajtot nem lehet csupán alapélelmiszerként értelmezni, minden sajtban egy egyedi történet rejlik, mely a termelőről, az adott tájról, az állatokról és a sajtkészítőről szól. Egy jó kisüzemi sajt komplex élményt nyújt a fogyasztó számára – hangzott el a IX. Magyar Sajtmustra szakmai napján, ahol egy előadás és egy kerekasztal beszélgetés keretében arra keresték a választ sajtkészítők, gasztrobloggerek és sajtkereskedők, hogy mennyit ér a magyar sajt?
Az év sajtja díjat a Szarvasi Agrár Zrt. Cervinus Superiore terméke nyerte el
Az idei sajtversenyen közel 100 minta közül választották ki szakképzett sajtbírák a legjobb magyar sajtokat. Idén 11 arany, 12 ezüst és 6 bronz minősítés született. Az év sajtja díjat a Szarvasi Agrár Zrt. Cervinus Superiore terméke nyerte el.
Arany minősítésben részesült a Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja, a Paraszt Sajt Svájcer terméke, Hanufer Balázs 4 hónapos Pásztor sajtja, a Csíz Sajtműhely Camembert jellegű lágy sajtja, az Ezüst Kecske Sajtmanufaktúra Natúr Kecskekrémsajtja, Riepl Tibor Füstölt gyúrt sajtja, Gombai Endre és Paksi Márta Parenyicái. Kékesi-Antal Mária Natúr joghurtjának, valamint Szűcs Richárd – Joli natúr joghurtjának szintén arany minősítést ítélt a zsűri.
A IX. Magyar Sajtmustra díjazottjai:
Cervinus Sajt Szarvasi Agrár Zrt. – CERVINIUS Superiore 97 pont ARANY
Hanufer Balázs – Pásztor sajt 4 hónapos 95 pont ARANY
Kékesi-Antal Mária – Natúr joghurt 95 pont ARANY
Csíz Sajtműhely – Camembert jellegű fehérpenészes lágy sajt 96 pont ARANY
Szücs Richárd – Joli joghurt natúr 95 pont ARANY
Ezüst kecske Mocskonyi Rea – Ezüst kecske Kecskekrémsajt – Natúr 96 pont ARANY
Riepl Tibor – Füstölt gyúrt sajt 98 pont ARANY
Vászolyi Sajtmanufaktúra Reményik Kálmán Balaton sajt 97 pont ARANY
Gombai Endre – Parenyica 96 pont ARANY
Paraszt Sajt Ficsor Árpád – Svájcer 99 pont ARANY
Paksi Márta – Parenyica 97 pont ARANY
Kriskó Ádám – Kapista sajt 93 pont EZÜST
Németh Balázs – Jóska bátyám kedvence 90 pont EZÜST
Csengő Manufaktúra Kft. – Görög joghurt 91 pont EZÜST
Csende László – Pöndörödős sajt 94 pont EZÜST
Vidók Családi Gazdaság /Vidók Erzsébet – Parenyica 90 pont EZÜST
Barkaszi Levente – Kárpátaljai füstölt parenyica 90 pont EZÜST
Gulyás Mihályné – Tehéntúró 93 pont EZÜST
ADÓ-ZOO Kft. – Natúr joghurt kecsketejből 90 pont EZÜST
Németh Balázs – Tekergő 94 pont EZÜST
Fejes János – Bükkfán füstölt parenyica 94 pont EZÜST
Maszlik Családi Gazdaság – Füstölt natúr gomolya 91 pont EZÜST
Csancsár Sándorné – Natúr joghurt 90 pont EZÜST
Melis József András – Kefír 89 pont BRONZ
Ezüst kecske Mocskonyi Rea – Ezüst kecske Érlelt,kemény kecskesajt 87 pont BRONZ
Bikácsi Sajtműhely – Friss sajt 88 pont BRONZ
Debreczeni Ildikó – Parenyica 87 pont BRONZ
Agria Sajtmanufaktúra Fejes János – Egri Trappista 86 pont BRONZ
Maszlik Családi Gazdaság – Palóc félkemény sajt 85 pont BRONZ
Gratulálunk minden résztvevőnek, minden díjazottnak!
Szarvasi CERVINUS SUPERIORE 10+ hónapos érlelt kemény sajt – az ÉV SAJTJA 2021
Pákozdi István, a Szarvasi Agrár Zrt. sajtmestere átveszi az aranyéremről szóló oklevelet
Pákozdi István sajtmester kezében az ÉV SAJTJA oklevéllel
forrás: Magyar Sajtkészítők Egyesülete – Sajtóközlemény