Töltött karaj az ízek szerelmeseinek- Szoky konyhája

 

Szoky sok kedvence közül egy igazán pikáns és ízletes töltött tekercset készít most el Cervinus sajtjaink egyikével. Aki szereti az édes és a sós ízeket együtt, az biztosan nem fog csalódni, egy kis gyümölcs, egy kis nyúlós sajt, bacon és sonka, szóval minden jó, amit úgy általában imádunk.

 

30 perc előkészítés +45 perc sütés

közepes

879 kcal/fő

Hozzávalók 5 személyre:

  • 1000 g csontozott sertéskaraj, 
  • 200 g Cervinus Delicato sajt, 
  • 200 g sörsonka,
  • 4 db japán szilva, 
  • 5 db sárga szilva, 
  • 200 g szeletelt bacon, 
  • 1 kis csokor petrezselyem, 
  • 100 g teavaj, 
  • 3 db szegfűszeg, 
  • 3 darab szegfűbors, vagy őrölt szegfűszeg
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj, 
  • só, darált színes bors, 
  • darált koriander mag

 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Előkészítjük a karajt. Egy darabban vásárolt karajt 1 cm vastag szélességűre kinyitjuk, és így egyben kiklopfoljuk. Vagy két szelet vastagságú darabokat középen kinyitjuk, kilapítjuk, és úgy klopfoljuk ki. (praktikus két nejlon között, így nem csapódik a hús verés közben szanaszét) Nem kell nagyon szétverni, csak finoman fellazítani a hús rostjait.
  2. A kellően vékony húst sózzuk, megszórjuk korianderrel, és őrölt színes borssal mindkét oldalán. Feltekerjük a nejlonban, és amíg elkészítjük a tölteléket, addig a húst a hűtőbe helyezzük. 
  3. A kimagozott szilvákat kockákra vágjuk, majd a szeletelt sonkát is felkockázzuk.
  4. Lereszeljük a Cervinus Delicato sajtot
  5. A szegfűborsot összezúzzuk egy mozsárban. Természetesen, akinek nincs, használhat őrölt szegfűszeget is. A petrezselymet pedig gorombára vágjuk. 
  6. Kézzel alaposan összekeverjük, összegyúrjuk a tölteléket a tálban, a szilvát, sajtot, sonkát, és a fűszereket. 
  7. A szobahőmérsékletű teavajjal megkenjük a hűtőből kivett, kitekert karajt. 
  8. A kiterített hús közepére csíkban ráhalmozzuk a tölteléket, és a nejlon segítségével óvatosan feltekerjük, mint a rétestésztát. Megnyomkodjuk, hogy a töltelék bent maradjon. A két végét kicsit benyomjuk.
  9. Egy sütőpapírra kiterítjük a bacon szalonna szeleteket egymás mellé. Majd óvatos mozdulattal rátesszük a hústekercset a bacon szeletek közepére, úgy, hogy ahol a tekercs két vége összeér, az legyen felül. Ez azért fontos, mert ezt a nyílást a baconök segítségével tudjuk lezárni és így semmi töltelék nem fog kifolyni.
  10.  A bacon szeleteket kereszt formában a hústekercsre simítjuk. Így lezárjuk a rést a két széle között.
  11. Behelyezzük a tekercset a sütőpapírral együtt egy tepsibe, majd 200 C-os sütőbe. Így sütjük 35 percig, majd megemeljük a hőmérsékletet 220 C-ra és felső pirításra rakjuk a sütőt és még 10-12 percig pirítjuk. Felvágás előtt érdemes egy 10-15 percet pihentetni.

Köretnek petrezselymes burgonya ugyanúgy passzol hozzá, mint a krokett, vagy a rizs.

A kinyert pecsenyelevet, pedig leszűrve a húsra lehet önteni. 

TIPP

A töltött húsba bármely kedvenc keményebb húsú gyümölcs tölthető pl: szilva, alma, körte, de akár aszalt gyümölcsökkel is tökéletes a végeredmény.