Gascogne-i kecskesajtos káposztaleves
A mai Franciaország dél-nyugati csücskében a négy testőr egyikének, D’Artagnan szűkebb hazájában, „Gaszkonyban” készítik ezt a különleges levest. A gascogni étel gazdagabb, mint a provence-i napsütéses konyha. Szívesen használnak laktató alapanyagokat, mint általában a hegyvidékeken: burgonya, kolbász, tojás, sonka . Ez a leves is tartalmaz minden jót, babot, káposztát, bacont, és az ízek fokozására kecskesajtos ízvilágú Szarvasi Picante sajtot, ami tökéletes megfelelője a kinti verziónak. Az igazi tartalmas Gascogne-i leves még tartalmazhat kacsahúst, sertésbordát. Így már a húsimádók is elégedettek lehetnek, hisz egy megtermett férfi is jól lakik vele.
HOZZÁVALÓK 4 fő részére:
- 5 db közepes burgonya
- 100 g bacon szalonna
- 200 g száraz bab
- 3db sárgarépa
- 2 teáskanál rozmaring
- 2 teáskanál babérlevél
- 2 teáskanál kakukkfű
- 200 g kelkáposzta
- 2db fehérrépa
- 1db póréhagyma
- 200 g Szarvasi Picante sajt
- só, bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS
- Áztasd be a száraz babot főzés előtt kb. 6-8 órán át.
- Vágjuk csíkokra a káposztát, kockákra a többi zöldséget.
- Egy hideg vízzel feltöltött edénybe dobjuk bele az összes kockára vágott zöldséget, az aromás fűszereket, valamint a bacon szalonnát, kivéve a burgonyát, amit elég az utolsó 20 percben beletenni, így nem fő teljesen szét.
- Főzzük lassú tűzön egy jó órán át. Ízesítsük a levest néhány csipet borssal és sóval.
- Reszeljük le a Szarvasi Picante sajtot, szórjuk meg a tűzálló tányérba kiszedett levest vele, és tegyük körülbelül 7 percre a sütőbe ( 200 ﹾC-ra ), hogy megpiruljon a sajt. Ez aztán az igazi csemege, ahogy a kecskesajtos íz ropog a szánkban kiegészülve meleg leves lágyságával, ami egy igazi íz bomba.