Gascogne-i kecskesajtos káposztaleves

 

 

A mai Franciaország dél-nyugati csücskében a négy testőr egyikének, D’Artagnan szűkebb hazájában, „Gaszkonyban”  készítik ezt a különleges levest. A gascogni étel gazdagabb, mint a provence-i napsütéses konyha. Szívesen használnak laktató alapanyagokat, mint általában a hegyvidékeken: burgonya, kolbász, tojás, sonka . Ez a leves is tartalmaz minden jót, babot, káposztát, bacont, és az ízek fokozására kecskesajtos ízvilágú Szarvasi Picante sajtot, ami tökéletes megfelelője a kinti verziónak. Az igazi tartalmas Gascogne-i leves még tartalmazhat kacsahúst, sertésbordát. Így már a húsimádók is elégedettek lehetnek, hisz egy megtermett férfi is jól lakik vele.

1:10 perc

könnyű

752 kcal/fő

HOZZÁVALÓK  4 fő részére:

  • 5 db közepes burgonya 
  • 100 g bacon szalonna 
  • 200 g száraz bab 
  • 3db sárgarépa 
  • 2 teáskanál rozmaring
  • 2 teáskanál babérlevél 
  • 2 teáskanál kakukkfű 
  • 200 g kelkáposzta 
  • 2db fehérrépa 
  • 1db póréhagyma 
  • 200 g Szarvasi Picante sajt 
  • só, bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

  1. Áztasd be a száraz babot főzés előtt kb. 6-8 órán át. 
  2. Vágjuk csíkokra a káposztát, kockákra a többi zöldséget.
  3. Egy hideg vízzel feltöltött edénybe dobjuk bele az összes kockára vágott zöldséget, az aromás fűszereket, valamint a bacon szalonnát, kivéve a burgonyát, amit elég az utolsó 20 percben beletenni, így nem fő teljesen szét. 
  4. Főzzük lassú tűzön egy jó órán át. Ízesítsük a levest néhány csipet borssal és sóval. 
  5. Reszeljük le a Szarvasi Picante sajtot, szórjuk meg a tűzálló tányérba kiszedett levest vele, és tegyük körülbelül 7 percre a sütőbe ( 200 C-ra ), hogy megpiruljon a sajt. Ez aztán az igazi csemege, ahogy a kecskesajtos íz ropog a szánkban kiegészülve meleg leves lágyságával, ami egy igazi íz bomba.

TIPP

A húsimádoknak, a kacsacombot lepirítjuk kevés zsiradékon, ahogyan a kockára vágott sertéshúst is. Utána hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük a vízzel és ugyanúgy főzzük minimum egy órát. A hús miatt a kóstolás elengedhetetlen, megfelelően puhának kell lennie. A burgonya itt is a végén kerül bele, az utolsó 20 percben.

 

forrás: https://www.quiveutdufromage.com/r-garbure-gasconne-au-fromage-de-brebis