Mi kerül ennyibe egy liter tejen?

 

Csakis megszállott elemzőknek ajánlom az alábbi cikket, akik rendkívül kíváncsiak arra, hogy pl. a tej – amely a sajtok alapanyaga – vagy valamely mezőgazdasági termék előállítási költsége milyen összetevőkből áll össze…

 

 

Valamennyi gazdálkodót, de fogyasztót is érdekelheti, érdekli, hogy vajon mennyibe kerül egy liter tej, vagy egy kg hús előállítása, melyek is a legnagyobb költségtényezők pl. a legfontosabb szántóföldi árunövényeink közül melyiknél a legnagyobb a növényvédőszer-költség? Melyik szabadföldi zöldségnövény hozta a legnagyobb hektáronkénti jövedelmet az elmúlt években? 

Ezekre és más hasonló kérdésekre válaszol az Agrárközgazdasági Intézet a tesztüzemi rendszer oldalán elhelyezett, mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzetét bemutató új interaktív grafikon. Az adatok a teljes árutermelő mezőgazdaságra reprezentatív, 2100 mezőgazdasági termelőből álló tesztüzemi rendszer eredményszemléletű adataiból származnak, a táblázatos módra váltást követően (jobb alsó sarok ikonja) kimásolhatók, Excelben letölthetők a kutatási adatok. A Tesztüzemi Információs Rendszer a magyar árutermelő mezőgazdasági vállalkozások vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetét elemzi évről évre 2100 mezőgazdasági termelőből álló reprezentatív mintán keresztül. A rendszer működtetése az EU-tagországok számára kötelező, de az üzemek adatszolgáltatása önkéntes. Az adatokat elsősorban agrárpolitikai intézkedések tervezésére és elemzésére használhatók. 

További információk az alábbi linken érhetőek el. 

https://www.aki.gov.hu/tesztuzemi-informacios-rendszer/#fadn 

 

Forrás: www.nak.hu; agrarszektor.hu