A pizza lelke a SAJT!

 

 

Nápolyból elindulva az egész világot meghódította az egyszerű és gazdaságos pizza, ami ma a világ egyik legtöbbet fogyasztott étele. Az egyik fő összetevőjének íze és minősége nagyon befolyásolja a pizza végeredményét! Ez mi is lenne más, mint a Sajt természetesen! 

A nápolyiak büszkék arra, hogy a pizza a városukból ered, és imádják elmesélni azt a régi történetet, amely állítólag 1889-ben történt: savoyai Marguerite (Margherita) olasz királynő egy hónapos nápolyi tartózkodás alatt szerette volna megkóstolni ezt a helyi különlegességet, amely Olaszország többi részén nem volt akkoriban ismert. A palotájába hívta a híres pizza készítőt, Raffaele Espositót, és felkérte, hogy készítsen neki pizzát. Három változatot készített: egy marinara nevezetűt (paradicsom, fokhagyma, olívaolaj, oregano), egy mastunicola nevezetűt (sertészsír, sajt, bazsalikom) és egy harmadikat, amelyet erre az alkalomra készítettek az olasz zászló színei szerint (paradicsom, olívaolaj, mozzarella és bazsalikom). Az utolsó volt az, amely Margheritanak a legjobban tetszett: a pizzakészítő hálából úgy döntött, hogy az ő nevét adja neki, így született meg a Margherita pizza. Igaz vagy sem, ez a történet megpecsételte a pizza sorsát: sajt nélkül nincs jó pizza!

Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik a Via Port’Alba 18. szám alatt. Pontosan ott, ahol Julia Roberts is befalta a barátnőjével eredeti olasz pizzáját az Ízek, imák, szerelmek című közkedvelt filmben. Ha teheted, megéri egyszer ellátogatni oda, ha igazi pizza imádó vagy.

A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.

 

 

Tészta

Nagyon fontos a jó minőségű liszt, nem véletlen, hogy külön pizza tésztának való lisztet lehet kapni. Az igazi olasz pizza tésztáját általában vékonyra nyújtják, és kevés feltétet tesznek rá. A pizza-kemencében lévő kb. 400 C fokos hő hatására a sülő tésztában lévő élesztő új életre kel, buborékok keletkeznek, és a pizza tésztája csodálatosan könnyű lesz. 

A pizza csak a 20. században érte el a világsikert. A sokoldalú receptet a helyi szokásokhoz igazították. Az amerikaiak, leggyakrabban vastag tésztával készítik, ami eretnekséget jelent egy francia számára, akik mindennél jobban szeretik a vékony tésztát és a fatűzön való sütést. Mi magyarok pedig mindkét formájában szeretjük. Nagyon megoszlanak az ízlések, ezért kritizálás helyett bemutatok egy szokatlan megoldást az USA-ból, ahol egyes étterem-láncokban még a pizzatésztát is sajttal töltik meg. Ízlések és pofonok…

Szeretnénk pártatlanok maradni, ezért javasoljuk, hogy gyúrj tésztát és ízesítsd, ahogy kedved tartja. 🙂

Nincs időd kivárni, míg megkel a hagyományos pizza tésztád? Itt egy gyorsított változat: tegyél bele joghurtot. 1 nagy pizza vagy 2 közepes tészta elkészítéséhez keverj össze 400 g lisztet, ½ tasak sütőport, 1 teáskanál sót, 4 evőkanál olívaolajat és 2 doboz joghurtot. Fokozatosan adagolj 150-200 ml vizet dagasztás közben, hogy homogén tésztát kapj. Húzogasd kerek formára, díszítsd a választott feltéttel és mehet is a sütőbe! (5-7 perc 200C-on, ne süsd túl)

 

 

Pizza feltét

Azt mondtuk: nincs jó pizza sajt nélkül. És ez így is van. Számos változatában használhatjuk ízesítőként: reszelve, vékony szeletekre vágva, kockára és kerek szeletekre vágva, olvasztva vagy ráhelyezve a tésztára, vagy miután kivettük a sütőből. Olaszországban általában a Mozzarellát vagy Caciotta-t használják (pizza-feltétként szeletelve vagy már reszelt formában javasolt felhalmozni a tésztára, de semmi esetre sem golyó formában), de itt is a pizza aszerint változik, ahogy alkalmazkodik az egyes országok kulináris szokásaihoz.
Például Franciaországban a paradicsom pürét és más összetevőket leggyakrabban reszelt Emmentali vagy Gruyere sajt borítja.  Az ízek abszolút fokozására pedig ott vannak a többsajtos pizzák, Amit mindenképpen érdemes tesztelni: a brie, a Roquefort szerű kéksajtok és egy kemény érett sajt, mint Pl. a Cervinus Perfetto, izgalmas keverékét. Ha rendíthetetlen húsimádó vagy, akkor próbálj ki egy ínyenc húsos verziót, amikor a sajt kecskesajtos ízvilágú, mint pl. a Szarvasi Picante , teszünk még rá a füstölt szalonnát és szeletelt hagymát,  szerintünk a párod is értékelni fogja, mégha nem is a hagyományos pizza ízvilág.
No persze az egyik legismertebb húsos verzió a pepperoni szalámis, ami lehet csípős is. A zöldségek szintén sokféle variációban illenek a pizza tetejére, de két feltét szentségtörésnek számít az olaszok szemében: a csemegekukorica és az ananász. Annyira, hogy a  legutóbbi Foci EB-n még olasz fociszurkolók is kis táblán hirdették: „STOP PUTTING PINEAPPLE ON PIZZA !”, azaz Ne rakj ananászt a pizzára!

 

 

A fűszerek is fontosak, legfőképp az olasz konyha elsőszámú fűszernövénye a bazsalikom, de az oregano is ugyanolyan közkedvelt. Ha nem bízol a saját keverékedben, már számtalan féle pizza fűszerkeveréket is be lehet szerezni a boltokban.
Amennyiben pedig valamilyen édesre vágysz, desszertként is fogyaszthatod, (csak olasz barátaid meg ne tudják) gyümölccsel, csokoládéval és mascarponéval…

Ha most te is ennél egy igazi házi készítésű olasz recept szerinti pizzát, keresd fel a weboldalunkon a Quattro formaggi , vagyis 4 sajtos pizza receptet. Tuti ízleni fog, és hidd el, otthoni körülmények között is lehet nagyon finom és ízletes pizzát készíteni. A pizza gyúrás pedig igazán jó kikapcsolódás, akár gyerekekkel is…

Jó étvágyat!