Brokkolis tejszínes penne- kívül ropogós belül krémes
Szoky konyhája recept
Húsmentes napokra, aki szereti a brokkolit, a jófajta sajtot és a tésztát, az nem fog benne csalódni.
Hozzávalók 1 tepsire , 6 fő részére:
- 900 g brokkoli
- 500 g penne
- 200 g Szarvasi Caciotta sajt
- 200 ml habtejszín
- 3 db tojás sárgája
- 1 kis csokor petrezselyem
- 3 – 4 gerezd fokhagyma
- 50 g teavaj
- 1 mokkáskanál darált színes bors
- 2 erős csipet szerecsendió
- 1 evőkanál só a forrázó vízbe
- 2 evőkanál só a tészta főző vízbe
- 2 erős csipet só a tejszínes keverékhez
ELKÉSZÍTÉS
- Feltesszük sós vízbe a tésztát al dente-re főzzük. (semmiképp se főzzük túl, hiszen megy még be a sütőbe. )
- Ezzel egyidejűleg feltesszük főni a rózsáira szedett brokkolit szintén sós vízbe, melyet tilos szétfőzni, mert mind színét, mind ízét veszti. Forrástól számítva 1 percig főzzük. Majd hideg vizes tálba szedjük ki.
- Apróra vágjuk a petrezselymet és a négy szem fokhagymát.
- Elkészítjük a szószt, összekeverjük a tejszínt, az olvasztott vajat, a tojássárgákat, a fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet és ízlés szerint szerecsendiót és borsot és sót.
- Lereszeljük a 200 g Caciotta sajtot, a tepsibe helyezett tésztához hozzákeverjük a fele reszelt a sajtot, majd ráöntjük a szószt is.
- Rózsáival felfele rátesszük a brokkolit a tészta tetejére és ráhalmozzuk a maradék sajtot.
- Sütése légkeveréses módban 220 C fokon 30 perc, készíthető alsó felső módban is, ott kicsivel úgy 10 perccel tovább tart majd a sütés,