Saaaajt….burgerek!

 

 

A hamburger még soha nem volt ilyen divatos! Az újhullámos házi hamburgerek elengedhetetlen az egyik összetevője: a sajt.

 

A sajtburger eredete

A hamburger szó először a 19. század végén jelent meg egy észak-amerikai újságban. Egy egyszerű darált marhahús steakre utalt, amelyet német bevándorlók fogyasztottak, akik a hamburgi kikötőből érkeztek.  Innen a szó eredete, amely tulajdonképpen azt jelenti hamburgi. Amikor a steaket egy finom zsemléhez társították, a sorsa megpecsételődött: a hamburger körbejárta a világot.

Na és mi van a sajtburgerrel ( cheeseburger) ? Ez ötvözi a sajt és a hamburger szavakat, egyszerűen azt jelenti, hogy sajttal töltött hamburger! Az 1920-as évek végétől vált népszerűvé ez a variáció. Számos étterem pályázik a világ legnépszerűbb sajtburgere tulajdonjogára, de a legenda szerint 1926-ban hozta létre , a tizenhat éves Lionel Sternberger az első cheeseburgert, aki apja pasadenai szendvicsboltjában dolgozott és ott készítette el. A sajtburger a legtöbb esetben számos más összetevőt is tartalmaz a sajton és a húson kívül, ez lehet paradicsomfejes salátahagyma, húsosszalonnamustárketchupmajonéz vagy más egyéb. Az úgynevezett „jucy lucy” olyan sajtburger, melyben a sajtot a húspogácsába helyezik, s addig sütik, míg meg nem olvad benne. Ez a változat a minnesotai Minneapolisból származik.

 

Változatok a sajtburger körül

Manapság a leggyakrabban használt sajt az amerikai sajt, egy vákuumcsomagolt sajtkeverék, amely sütéskor nagyon jól olvad. Az elmúlt években azonban a sörözők, az elegáns éttermek és az élelmiszer-teherautók a hamburgert igazi csemegévé tették, és minden sajt, beleértve a hagyományos sajtokat is, megilleti a dicsőség. Ha ízletes házi hamburgereket szeretnél, ne habozz változatosan használni a sajtokat: 

A legklasszikusabb: Toastinette sajt. ( Lapka Magyarországon) Ez a nagyon vékony, külön csomagolt szeletekbe csomagolt ömlesztett sajt az 1990-es évek végén került forgalomba, többféle változatban kapható, és meglehetősen enyhe ízű. Előnye: rideg, ha hideg, nagyon folyós és krémes lesz hevítve. Ez hasonlít leginkább az amerikai sajtra. Jó klasszikus sajtburgerekhez, marhahús steak-kel, nyers zöldségekkel (paradicsom, saláta, hagyma) és a gyorsétterem szokásos szószaival (ketchup, majonéz, mustár).

A legpraktikusabb: kemény, könnyen szeleteltető sajtok. Mimolette, Emmental, Edam, Cervinus, Delicato  Perfetto, Picante …: ezek a héj nélküli sajtok, könnyen visszazárható dobozokban. Előnyük: ugyanolyan jól alkalmazkodnak a vidéki szendvicsekhez, mint az egzotikus hamburgerekhez. 

A legjobban telít: a raclette sajt. A történelem első előszeletelt sajtja! A „maradék raclette” hamburgerhez kombináljon mustárt, felvágottakat, steaket, édes hagymát és salátát

A legínyencebb: kékpenészes sajt. Az amerikai kéksajtot gyakran használják salátaöntetekben, de egyre inkább a hamburgerekben. Franciaországban nagyon közkedvelt a Roquefort típusú kékpenészes sajt, amellyel karakteres hamburgereket készíthetsz. Nagyon különleges lehet, ha kombináljuk például szirupos portói mártással, hagymával és enyhe majonézzel. Tetejét füge kompóttal vagy fűszeres chutney-val ízetsük.

És végül … Ne hagyjuk ki a híres, virágzó héjú fehér penészes sajtokat. Például a vajban pirítsunk almát és tegyük a Camembert-re. A Saint-Nectaire sajt párolt körtéhez és báránysalátához passzol, míg Reblochon sajt a szalonnát, a hagymát és az apróra vágott endíviát szereti. 

Tipp: a sajt mindig tökéletesen olvadt legyen egy igazi sajtburgerhez! Bármi legyen is a választott összetevő, a hamburgert nyers zöldségek nélkül, tedd néhány percre a sütőbe, így a sajt megolvad, a buci kellően roppanós és meleg lesz majd utána add hozzá a nyers zöldségeket, és máris élvezetre fel!