GRILLEZZÜNK, SÜSSÜNK SAJTOT!

A grillezett, sült sajtok igazán különlegesek. Az állaguk mennyei, az ízük pedig szinte lekőrözi a húsokét. Emellett a különféle grillezett, sült sajtok felhasználása igen széleskörű. A sült sajtokat ehetjük magában, főétel gyanánt, de kínálhatjuk salátákhoz, főzelékekhez feltétnek, illetve hamburgerbe, szendvicsbe is tehetjük.

grillezéshez, sütéshez sokféle sajtot felhasználhatunk. Talán az egészen lágy sajtok kivételével lapra kerülhet bármi. A friss gomolya és a hosszan érlelt kemény sajtok is jól süthetőek, csak tudni kell bánni velük, ismerni kell, milyen hőfokon és mennyi ideig süthetjük őket.

 

A grillezett gomolya sajt salátával mindig biztos befutó

 

Amíg egy keményebb sajthoz több időre és magasabb hőfokra lehet szükség, addig például a friss kecskesajt hamar eléri azt az állapotot, amikor jónak minősíthető. A legtöbb esetben a sajtban lévő zsiradék pont elegendő a sütéshez, de néhány sajt esetében – mint például a feta – nem árt a sütéshez szánt felületet kevés zsiradékkal átkenni. A legideálisabb, ha a sajt sütéséhez hidegen sajtot olívaolajat használunk, de más növényi olaj felhasználásával is süthetjük, esetleg liba- vagy kacsazsíron.

 

Könnyű, nyári, laktató, de nem nehéz étel a sült sajt sok salátával

 

sajtok sütésénél a zsiradék íze is befolyásolhatja a készülő fogásunkat, de az ízesítés többféle módon is történhet. A sajtokat nyugodtan be is pácolhatjuk. A kockára vagy szeletbe vágott sajtokat – a húsokhoz hasonló mód – olajos pácban érlelhetjük, majd ezt követően süthetjük ki. A pác ízesítése a fantáziánkra van bízva. A sajt pácolásához a zöldfűszerek – például a bazsalikom, a kakukkfű, az oregánó vagy a rozmaring – mellett jó választás lehet a rózsabors vagy épp a fokhagyma felhasználása is.

 

A sajtokat nyársra húzva is süthetjük

 

A pácoláson kívül az olvadózó sajt egyéb kiváló ízesítési lehetőségeket is hordoz magában. A már olvadt textúrájú sajtot sütés közben megszórhatjuk különféle magvakkal (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag), vagy durvára vágott csonthájas magokkal (például dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pekándió, paradió), sőt a legjobb, ha ezek keverékéből állítunk össze egy olyan mixet, amely a lapról leszedett sajton megszilárdulva igazi roppanós bundát képez majd. Azért érdemes már a lapon megszórni a magokkal a sajtot, mert így – a sajt forgatását követően – maguk a magok is megpirulhatnak egy kicsit, sokkal finomabbá, ropogósabbá válnak.

Ha nem szeretnénk a serpenyőben, lapon sülő sajtot ott helyben panírba vonni, akkor a kisült sajtot is beleforgathatjuk – még mielőtt újra megszilárdul – egy előre elkészített fűszeres, ropogós panírba. Ehhez előpiríthatunk magokat, zsemlemorzsát, panko morzsát, különféle pelyheket, amelyekhez keverhetünk fűszereket, esetleg valamilyen más, reszelt sajtot is.

 

A sajtok zsírtartalma elég is a sütéshez

 

Ha időnk engedi és van kedvünk kísérletezni, akkor többféle sajtból is készíthetünk afféle sajtsteaket, amely sütés közben válik igazi egységgé. Ilyenkor semmi más dolgunk nincs, csupán azonos méretű darabokra vágni a sajtot, és a kockákat némi kézi erővel összedolgozni egy nagyobb pogácsává. Értelemszerűen túl kemény vagy éppenséggel túl lágy sajttal nem célszerű dolgozni.

A sajtot lehetőség szerint ne rácson süssük, mert jó esély van rá, hogy elfolyik a grill rácsai között, hanem rostlapon vagy annak hiányában lávakövön, grilltálcán javasolt sütni, konyhai körülmények között pedig száraz serpenyőben készítsük.

 

Rácsos serpenyőben vagy sütőlapon grillezzük a sajtokat!

 

A sajtot azonban nem csak magában süthetjük, hanem húsokra is helyezhetünk egy-egy szeletnyi sajtot. Mivel a sajtok viszonylag gyorsan olvadnak, a már majdnem jónak ítélt húsra helyezzük rá a vékonyra szelt sajtot.

A különféle sajttal töltött szendvicseinket is vasalhatjuk, süthetjük serpenyőben vagy grillen. Igazi klasszikusnak számít a tex-mex konyha megkerülhetetlen fogása, a quesadilla, amiben az angolok legkedveltebb sajtja, a cheddar tartja össze a tortillalapok között megbúvó zöldségeket, húsokat. Ide sorolható még az olasz piadina is, amelyben legtöbbször taleggio sajt pihen a sonka mellett a frissen sütött lepénykenyér belsejében.

Serpenyőben klasszikus melegszendvicset is készíthetünk lapon, ahol szintén hosszan kísérletezhetünk a különféle sajtok kombinációjával. A kenyérhez, húshoz felhasznált, sütni kívánt sajtokat érdemes sajtvágóval vékonyra szelni, vagy nagyobb lyukú reszelőn lereszelve felhasználni.

 

forrás: mindmegette.hu