Hogyan kell grillezett sajtot készíteni?

 

A grillezett sajt tipikus nyári, könnyű étel, mely jól passzol salátákhoz, de nem mindegy, hogyan készítjük el, és persze miből. Főleg a félkemény sajtok alkalmasak erre, de vannak kifejezetten grillezésre szánt sajtok, pl. a ciprusi Halloumi, vagy a Szarvasi Serpenyős Grillsajtok – de minden áruházban találhatóak más magyar grillsajtok is. 

 

 

Figyelem! Lehetőleg óvakodj a valódi grillsajtnak kinéző sajtkészítményektől!
Ezek ismertetőjegyei a hátoldalán találhatóak, hisz minden féle állag- és állományjavító mesterséges anyagot és ízfokozókat tartalmaznak. Ezeket bárhogyan és bármilyen módon sütheted vagy hőkezelheted – állaguk ugyanolyan egységes és szilárd marad. Rágógumi módjára viselkednek a szádban…

Összességében azonban az alábbiakra kell figyelnünk, ha valódi sajtot szeretnénk sütni vagy grillezni:

 

  1. Ne válasszunk nagy zsírtartalmú sajtot, mert annyi zsírt fog engedni sütés közben, hogy a végeredmény élvezhetetlen lesz. Felejtsük el a mozzarellát és az egyéb vizes sajtokat is.
  2. Olyan darabot válasszunk, melyet könnyen vághatunk 2-3 centis szeletekre.
  3. A sajtot mindig zsiradék nélkül, száraz teflonserpenyőben süssük.
  4. Minél zsírosabb a sajt, annál forróbb legyen a serpenyő. Pl. míg az Anikó sajtnak tényleg nagyon forró serpenyő kell, addig a szárazabbnak, mint pl. az ordának közepes láng kell, hogy kellően átmelegedhessen.
  5. Alapszabály, hogy miután elkezdtük sütni a sajtszeleteket, legalább 20-30 másodpercig ne nyúljunk hozzá, hogy a sült kéreg kialakulhasson rajta. Ezután bátran alányúlhatunk egy vékony spatulával, hogy leellenőrizzük, mennyire sült meg.
  6. A „gumisabb” állagú sajtok kiválóan grillezhetők, ha kecskesajtot sütnénk, lehetőleg ilyet válasszunk.
  7. Ha a szó legszorosabb értelmében, grillsütőn szeretnénk sajtot grillezni, tegyünk alutálcát vagy fóliát a rácsra, mert ha lágyabb a sajt, könnyen lefolyik a résekben.
  8. A grillsajtok gyakran kifejezetten sósak, vegyük figyelembe a sajt ízét a köret összeállításakor.

 

Forrás: Nosalty