Miért pont Cézár a neve? Ezt a salátát az olasz  Cesare Cardini készítette saját Caesar’s  vendéglőjében és ez alapján nevezte el a salátát. 1918 körül emigrált az Egyesült Államokba, hogy éttermet hozzon létre. A receptet azóta is többféle variációban készítik. Eredeti összetevői még eleinte tojást is tartalmaztak, de elhagyták higiéniai okokból. A modern receptek többsége szardellát is tartalmaz, darabokban vagy pasztában, meg vinaigrette-t is. A kortárs változatok tartalmazhatnak avokádót, paradicsomot, hagymát, kapribogyót, szalonnát és akár csirkét, lazacot, garnélarákot is. A kemény érlelt sajt adja meg a pikáns krémességet ezért a mi Cervinus Fenomenale sajtunk 5 hónapos érettségével igazán karakteres ízt ad neki.

15 perc

könnyű

255 kcal/fő

HOZZÁVALÓK 4 FŐ-re

  • csirkemell (egyenként 130 g) 3 filé
  • 3 evőkanál olívaolaj 
  • 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér 
  • 1 evőkanál vaj 
  • 200 g alacsony zsírtartalmú joghurt 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kapribogyó ( elhagyható) 
  • 2 tk mustár
  • 2 tk méz
  • citromlé (1/2 citromtól)
  • Worcestershire szósz
  • 3 db saláta szív római , vagy jégsaláta, vegyes zöld saláta
  • 60 g Cervinus Fenomenale forgács 
  • só, bors
  • szardella pár db, vagy szardella paszta (elhagyható) 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Sózzuk és borsozzuk a csirkemell filéket. Egy serpenyőben felmelegítünk 2 evőkanál olívaolajat, és a csirkét 8-10 perc alatt megpirítjuk. Gyakran fordítsd meg. Majd vedd ki a serpenyőből, és tartsd melegen a sütőben 60 ° C-on.
  2. Vágd a kenyeret kruton kockára. A serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és mindkét oldalon megpirítjuk a kenyér darabokat. Vedd ki a krutont és tedd félre.
  3. A meghámozott fokhagymát reszeld le, a kapribogyót vágd apróra. Keverd össze a joghurtot, a fokhagymát, a kapribogyót, a mustárt, a mézet, a citrom levét, a worcestershire szószt és az 1 evőkanál olívaolajat, a reszelt Cervinus Fenomenale sajt felét, és ha teszel bele szardellát, apróra vágva keverd hozzá.
  4. Tisztítsd meg a saláta szíveket és válaszd szét a leveleket. Öblítsd le, és szárítsd meg az apróra vágott leveleket. Vágjuk a csirkemell filéket 1 cm vastag csíkokra. Szórd a salátát a tányéron szét. Halmozzuk rá a csirke csíkokat és a krutont, és öntsük rá a szószt. Tetejére frissen öröljünk egy kis borsot, és szórd meg a Cervinus Fenomenale sajtforgáccsal.

TIPP: egy órát hagyd állni, így jobban összeérnek az ízek. Másnap is finom, ezért akár munkahelyi ebédre is elviheted.