Gratin Dauphinois avagy 

a csőben sült gratin burgonya titkos lépései

 

Olyan jól áll neki az egyszerűség

Vékony szeletekre vágott burgonya, tejszín, só, bors, vaj: csak öt összetevő alkotja a hagyományos gratin dauphinois-t. Pár kis eltérés azonban megengedett: a tejszínt gyakran keverik a tejjel, amikor az nagyon sűrű, így a krumpli könnyen meg tud főni a krémes folyadékban. Valamint egy kis szerecsendiót adnak hozzá, és az edényt egy gerezd fokhagymával dörzsölik be.

Aki szereti a sajtot, könnyen elkészítheti egy továbbfejlesztett változatát a Savoyard gratint, mely kemény regionális sajttal – vagy egy ehhez hasonló ízvilágú, isteni finom Cervinus Fenomenale sajttal  van befedve. 

 

1:15 perc

könnyű

430 kcal/fő

Hozzávalók Gratin Savoyard-hoz 4 fő részére:

 • 1 kg burgonya
 • 0,5 l tej vagy 0,3 l tejszín és 0,2 l tej 
 • 100 g Cervinus Fenomenale sajt
 • só, bors ízlés szerint
 • szerecsendió ízlés szerint
 • 30 g vaj 
 • fokhagyma és még egy kis vaj a tál kikenéséhez 

ELKÉSZÍTÉS

 1. Hámozzunk meg és mossunk meg 1 kg kemény burgonyát. Szárítsd meg őket egy konyharuhával.
 2. Finoman szeleteljük fel őket egy mandolin szeletelő segítségével, vagy vékonyra egy késsel, és töröljük meg újra a konyharuhában, öblítés nélkül.
 3. Dörzsöld ki egy nagy tepsi belsejét egy hámozott fokhagyma gerezddel. Az alját és a széleit bőségesen kivajazzuk.
 4. Rendezzük el egymás után a burgonyát, mindegyik réteget kevés sóval és fekete borssal ízesítve (nem lesz túl sok, mert főzéskor kijön az íze), esetleg egy kis reszelt szerecsendiót.
 5. Halmozzuk a tetejére a lereszelt Cervinus Fenomenale sajtot. 
 6. Öntsünk rá kb. 0,5 liter teljes folyékony tejszínt (vagy 3 dl tejszín 2 dl teljes tejjel elkeverve). Győződjünk meg arról, hogy a folyadék jól ellepi a burgonya között is, és eléri a burgonya magasságát anélkül, hogy teljesen ellepné. Megszórjuk egy kis darab vajjal.
 7. Süssük 150 ° C-on körülbelül 1 óra 30 percig, rendszeresen ellenőrizzük, hogy a teteje nem ég-e. A burgonyának „meg kell innia” a folyadékot, és nagyon puhának kell lennie. Ha a teteje nem aranybarna, akkor a gratint kicsit grillezzük.

A gratin dauphinois 8 parancsolata

Nyolc tipp, amitől puha és olvadó gratint kapunk.

 1. Válasszunk kemény típusú burgonyát, ami jól bírja a főzést
 2. Az egyenletes főzés érdekében vágjuk a burgonyát vékony, egyenletes szeletekre (2 vagy 3 milliméter). A legpraktikusabb: használjon mandolint
 3. Nem kell megmosni a burgonyát, miután szeletekre vágtuk, mert a keményítő biztosítja a kötést és a gratin tapadósságát. 
 4. Ne feledkezzünk meg a vajról, vonjuk be az edényt, mielőtt a burgonyát beletesszük, majd a tetejére is dukál utolsó simításként a tökéletes barnulásért.
 5. Fokhagyma: az edény aljára dörzsölve elegendő, ne rakjunk bele túl sokat.
 6. Válasszunk teljes zsírosabb tejszínt, amely ízeiben krémesebb eredményt ad.
 7. Lassan süssük, hogy a burgonyának legyen ideje megsülni, miközben a tejszínt magába szívja.
 8. Ha a sütés miatt túl gyorsan barnul, takarjuk le a gratint egy alufóliával, hogy megőrizze puhaságát.