Gratin Dauphinois avagy
a csőben sült gratin burgonya titkos lépései
Olyan jól áll neki az egyszerűség
Vékony szeletekre vágott burgonya, tejszín, só, bors, vaj: csak öt összetevő alkotja a hagyományos gratin dauphinois-t. Pár kis eltérés azonban megengedett: a tejszínt gyakran keverik a tejjel, amikor az nagyon sűrű, így a krumpli könnyen meg tud főni a krémes folyadékban. Valamint egy kis szerecsendiót adnak hozzá, és az edényt egy gerezd fokhagymával dörzsölik be.
Aki szereti a sajtot, könnyen elkészítheti egy továbbfejlesztett változatát a Savoyard gratint, mely kemény regionális sajttal – vagy egy ehhez hasonló ízvilágú, isteni finom Cervinus Fenomenale sajttal van befedve.
Hozzávalók Gratin Savoyard-hoz 4 fő részére:
- 1 kg burgonya
- 0,5 l tej vagy 0,3 l tejszín és 0,2 l tej
- 100 g Cervinus Fenomenale sajt
- só, bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- 30 g vaj
- fokhagyma és még egy kis vaj a tál kikenéséhez
ELKÉSZÍTÉS
- Hámozzunk meg és mossunk meg 1 kg kemény burgonyát. Szárítsd meg őket egy konyharuhával.
- Finoman szeleteljük fel őket egy mandolin szeletelő segítségével, vagy vékonyra egy késsel, és töröljük meg újra a konyharuhában, öblítés nélkül.
- Dörzsöld ki egy nagy tepsi belsejét egy hámozott fokhagyma gerezddel. Az alját és a széleit bőségesen kivajazzuk.
- Rendezzük el egymás után a burgonyát, mindegyik réteget kevés sóval és fekete borssal ízesítve (nem lesz túl sok, mert főzéskor kijön az íze), esetleg egy kis reszelt szerecsendiót.
- Halmozzuk a tetejére a lereszelt Cervinus Fenomenale sajtot.
- Öntsünk rá kb. 0,5 liter teljes folyékony tejszínt (vagy 3 dl tejszín 2 dl teljes tejjel elkeverve). Győződjünk meg arról, hogy a folyadék jól ellepi a burgonya között is, és eléri a burgonya magasságát anélkül, hogy teljesen ellepné. Megszórjuk egy kis darab vajjal.
- Süssük 150 ° C-on körülbelül 1 óra 30 percig, rendszeresen ellenőrizzük, hogy a teteje nem ég-e. A burgonyának „meg kell innia” a folyadékot, és nagyon puhának kell lennie. Ha a teteje nem aranybarna, akkor a gratint kicsit grillezzük.