Sajtok és az italok összhangja

 

A bor és a sajt egy már jól bevált klasszikus páros, de mi lenne, ha eredetibb módon különböző más italokkal együtt kóstolnánk a sajtokat?

Öt remek párosítást mutatunk be alábbiakban a sajtfogyasztásra, ami meglepő lehet és nem általánosan ismert.

 

 

      1.A legfényűzőbb: sajt és pezsgő

Nem tudjuk megismételni elégszer: a sajtok leginkább fehérborokkal alkotják a legharmonikusabb kombinációt, és nem a vörösborokkal. A klasszikus pezsgők pedig eredetileg a fehér borokkal állnak közeli rokonságban, így bátran társíthatjuk sajtokkal és ajánlhatjuk sajtos ételek kísérőjeként.

A sajtnak és a pezsgőnek rengeteg közös vonása van: a készítés folyamatát rejtély övezi, alkímia és bűvös rituálék sora jellemzi.
Az idő előrehaladtával folyamatosan fejlődnek és érnek, így rendkívül fontos készítésüknél a megfelelő ill. ellenőrzött környezet biztosítása – gondoljunk egy évszázados borospince vagy sajtérlelő kamra által biztosított klímára.
Azonnal felvetődik közös jellemzőként az idő kérdése is, amely lehetővé teszi, az aromák és ízvilág karakteresebbé vagy épp harmonikusabbá válását.
Az elkészítésükhöz szükséges összetevőket az egyszerűség jellemzi: az egyik oldalon ott tej, a másikon pedig a szőlőlé. De készítésük és fejlődésük ugyanakkor mégis bonyolult, figyelmet és türelmes munkát igényel.
Végül mindkét csodálatos termék, a sajt és a bor is gyakorlatilag szinonimája az ünneplésnek és a boldogságnak: nincs szükség különlegesebb gasztronómiai érzékre vagy kifinomult ízlelőbimbókra ahhoz, hogy ezt bárki megerősítse.

Az exkluzív ünnepi bor, a pezsgő, a fehérborhoz hasonlóan, kiemeli bizonyos sajtok aromáit. Ez a házasság csodákat tesz egy keménysajttal, javaslom kóstolja meg egy érett francia Comté vagy egy extra-érett Mimolet sajttal – úgy, ahogy ezt Franciaország egyik kiemelkedő sajtmestere, a  Sajtok című könyv írója, Dominique Bouchait is javasolja. Ebbe a kategóriába tartozik a Szarvasi Cervinus Fenomenale sajt is, mely több mint 5 hónapig érlelődik természetes körülmények között  jegenyefenyő polcainkon. Elbűvölheti ízlelőbimbóit továbbá egy másik csodás párosítással is, a száraz (brut) pezsgőt kombinálva szarvasgombás brie-vel. Kivételes pillanat!

 

 

       2. A legvidékiesebb : sajt és almabor (franciáúl  cidre/ angolul cider) 

Sokkal hozzáférhetőbb (már csak az árából kifolyólag is) az almabor, amely sokféle sajttal passzol. Természetes és gyümölcsös ital, az almabor ízében ötvözi az egyszerűséget és az összetettséget egyaránt: jellegétől (édes, száraz, félszáraz, hagyományos), földrajzi eredetétől, a felhasznált alma sokféleségétől és a termelő szakértelmének titkától függően minden almabor egyedi. Alacsony alkoholtartalmú (2–6 ° alkohol), az almalé erjesztésével nyerik, hozzáadott cukor nélkül. Röviden: ez egy gasztronómiai univerzum, önmagában is  – épp  ugyanúgy, mint ahogy a sajt! 

A lágy penészes sajtokhoz – Camembert, Brie – félszáraz almabort kell választani, mivel van egy kis édeskés jellege. Mindig jobb az összhang a sajt és az almabor között, ha ugyanabból a régióból származik mindkettő, hiszen a földi és természeti adottságok hasonlóak. Az aromás sajtokat mindenképp egy száraz almaborral jó ellensúlyozni. 

Mosott kérgű, félkemény sajttal – ilyen a  Cervinus Delicato és a Szarvasi Caciotta sajt – a száraz almabor jó, míg a préselt sajt (reblochon, saint-nectaire, morbier) félszáraz vagy édes almaborral az igazi. Kitűnő harmónia érhető el a száraz almabor és a tökéletesen érlelt Camembert de Normandie között.

Az almabort nem szabad túl hidegen fogyasztani, hogy ne ölje meg aromákat és a sajt illatát, inkább a pince hőmérsékletét, vagyis 10-12 ° C-ot célozzuk meg. Ha nincs pince, csak annyit kell tenni, hogy szobahőmérsékleten tároljuk az almabort, és fogyasztás előtt 30 percig vagy akár 1 óráig tegyük hűtőszekrénybe.
Még egy utolsó tipp? Az almabor nagyon jól passzol a sajtos hús vagy halételekhez, próbáld ki!

 

      3. A legrusztikusabb: sajt és sör

A sajt és a sörök közötti harmónia igencsak divatos! Egy francia sajtkészítő, Philippe Olivier, még egy „sajt sört” is létrehozott az észak-francia sajtok megfelelő kísérőjeként. Ezt a sört a Belle Dalle gazdaság árpájából állítják elő, és nagyon jól passzol egy sajttálhoz – pirított, kissé sós és fűszeres jegyekkel. 

Bármilyen sajtot megkóstolhatunk egy jó pofa sörrel, amennyiben gondosan kiválasztjuk azt: 

  • fehér sört friss sajttal próbáljuk 
  • a szőke ( blonde ) ( Soproni,  Duvel, Amstel, Dreher Gold, Pilsner Urquellt ) vagy borostyánszínű félbarna ( amber ) sör (Kozel, Arany Ászok, Bio Pécsi Prémium Lager)  a virágos penészes héjhoz passzol , (CamembertBrie, Coulommiers, Neufchâtel)  
  • sötét, barna sörrel (Guinness, Leffe Brune, Staropramen ) a mosott kérgű kemény sajtok harmonizálnak ( Gruyere, Szarvasi Cervinus Perfetto, Fenomenale, Caciotta
  •  sötét és szirupos sör, (Dreher Bak, Borsodi Bivaly, Soproni fekete démon, Soproni Óvatos Duhaj Démon barna sör ). pl. márványos sajtos tésztához kitűnő választás, vagy a Roquefort jellegű sajtokhoz.  Minden lehetséges!

 

 

      4. A legszokatlanabb: sajt és tea

Amint azt a sajtgyárakban vagy a teaüzletekben rendezett sok kóstoló is bizonyítja, ez a kombináció Kelet és Nyugat találkozását jelenti  – izgalmas és egzotikus. A nyugati országokban jellemzően – angol módra – a teákat általában édes falatokkal, süteményekkel fogyasztják. A sós variációk ritkán jutnak az eszünkbe. Carine Baudry, a Palais des thés Teaiskolájának vezetője mindenképpen eredeti, ízesítés nélküli tea választását javasolja. Nem mindegy mivel kombináljuk, hiszen ez valóban olyan, mint a bor: a japán zöld tea nagyon különbözik a kínai fekete teától vagy az indiai darjeelingtől. Egy másik követelmény: a teának kóstoláskor langyosnak kell lennie (nem forrónak) ahhoz, hogy érezze aromás jegyeit anélkül, hogy elnyomná annak valódi ízét. A langyos tea kissé megolvasztja a sajtot, puhábbá teszi és feltárja az ízeit. Egy vagy két tea ráadásul megkönnyíti az emésztést is.

Ajánlott párosítások: 

  • Camembert-rel, lágy kecskesajttal: pirított japán zöld tea, száraz fa és gyümölcs aromájával
  • Pont-l’Evêque sajttal: tavaszi darjeeling, gazdag aromájú indiai fekete tea, virágos és növényi jegyekkel.
  • Comté-val vagy szemcsés textúrájú préselt típusú keménysajttal  – érett mimolette, érett edam, parmezán vagy a Cervinus Perfetto vagy Fenomenale sajt: a fekete teák füstös, karamellizált jegyekkel; a kínai pu-erh vagy pu’er tea, gombás jegyekkel; vagy egy gyümölcs illatú nyári darjeeling is kitűnő 
  • Kék sajtokkal: Rooibos méz illatú tea vagy a kínai Yunnan-i fekete tea, virágos és édes, mézes és viaszos fa jegyekkel

 

 

      5. A leghuncutabbak: sajtok és gyümölcslevek

Végül a gyermekek számára az egyszerű gyümölcslevek teszik ünnepibbé a sajtkínálatot, de mi felnőttek is nagyon szeretjük az édes párosításokat.
Érdemes kipróbálni a körte nektárt márványos kék penészes sajttal, almalevet egy Camembert, Brie penészes sajttal, de akár egy érett félkemény sajttal is. Az almalé kis fanyarsága igazán melengető érzés a szájban egy Cervinus Fenomenale sajttal.
A szőlőlé friss sajttal, ananászlé kecskesajttal vagy akár a Szarvasi Picante kecskesajtos ízvilágú sajtunkkal, egy banánnektár pedig egy francia Comté-val vagy Cervinus Perfetto sajttal az igazán jó párosítás.

 

Jó kóstolgatást! Kalandra fel!