Krémes francia hagymaleves Cervinus Perfetto sajttal

A francia hagymaleves méltán ismert leves, mely eredeti változatát egy kezdő kiskukta is könnyen elkészítheti. A legenda szerint a levest XV. Lajos király találta ki. Késő este, amikor vadászházában tartózkodott, felfedezte, hogy csak hagyma, vaj és pezsgő van nála, no meg baguette. Megfőzte a három hozzávalót és elkészítette az első francia hagymalevest. No persze manapság már nem drága champagne-al készítjük. Mi most egy krémleves formáját ajánljuk, isteni Szarvasi sajtokkal. Akár vacsorára is, önmagában is laktató.

50 perc

könnyű

570 kcal/fő

ÖSSZETEVŐK 4 FŐ-re

  • 30 ml (2 evőkanál) vaj
  • 6 vöröshagyma (lehet vegyesen póréhagymával)
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 evőkanál kakukkfű (Provence fűszerkeverékkel pikánsabb)
  • 2 evőkanál liszt 
  • 250 ml száraz fehérbor
  • 750 ml erőleves 
  • só, borsízlés szerint
  • 125 ml főzőtejszín 15%
  • pár szelet baguette vagy kisméretű kenyér
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 10 dkg reszelt Cervinus  Perfetto  sajt 

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: 25 perc Főzés: 25 perc

 

  1. Karikára vágjuk a hagymákat. Egy lábasban közepes lángon megolvasztjuk a vajat majd  4–6 perc alatt pirítsuk a hagymát aranybarnára.
  2. Szórjuk rá a kakukkfüvet, vagy ha van, a Provance fűszerkeveréket, és pirítsuk még 1 percig. 
  3. Megszórjuk liszttel és keverjük. Hozzáadjuk a bort, és a húslevest. Só, bors. Forraljuk fel, majd pároljuk 20-25 percig.
  4. Helyezze bele a főzőtejszínt. 
  5. Botmixerrel krémesítse, amíg sima és krémes állagot nem kap. Vagy még izgalmasabb rusztikusan, 1/3 levest elkülönítünk a hagymaszeletekkel, majd a kétféle levet elegyítsük, és így a megmaradt édeskés hagymadarabok szétolvadnak evés közben a szánkban.
  6. Vágja a baguettet, vagy kenyeret vékony szeletekre. Sütőlemezre tegye a kenyérszeleteket. Kenje meg őket olajjal, és szórja meg Cervinus Perfetto sajttal, pirítsa rá a sajtot, majd helyezze a leves tetejére és együtt fogyassza. 

TIPP

Aki szereti a meleg nyúlós sajtot adhat hozzá még Szarvasi Caciotta sajtot melyet a tányér aljára reszelünk és a meleg levest rászedjük. Így az édes hagymádarabkákon kívül a sajt is szétolvad a szánkban. Ahogy régen mondták, legényfogó leves 

Jó étvágyat kívánunk!