Krémes francia hagymaleves Cervinus Perfetto sajttal
A francia hagymaleves méltán ismert leves, mely eredeti változatát egy kezdő kiskukta is könnyen elkészítheti. A legenda szerint a levest XV. Lajos király találta ki. Késő este, amikor vadászházában tartózkodott, felfedezte, hogy csak hagyma, vaj és pezsgő van nála, no meg baguette. Megfőzte a három hozzávalót és elkészítette az első francia hagymalevest. No persze manapság már nem drága champagne-al készítjük. Mi most egy krémleves formáját ajánljuk, isteni Szarvasi sajtokkal. Akár vacsorára is, önmagában is laktató.
ÖSSZETEVŐK 4 FŐ-re
- 30 ml (2 evőkanál) vaj
- 6 vöröshagyma (lehet vegyesen póréhagymával)
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 evőkanál kakukkfű (Provence fűszerkeverékkel pikánsabb)
- 2 evőkanál liszt
- 250 ml száraz fehérbor
- 750 ml erőleves
- só, borsízlés szerint
- 125 ml főzőtejszín 15%
- pár szelet baguette vagy kisméretű kenyér
- 2 evőkanál olíva olaj
- 10 dkg reszelt Cervinus Perfetto sajt
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: 25 perc Főzés: 25 perc
- Karikára vágjuk a hagymákat. Egy lábasban közepes lángon megolvasztjuk a vajat majd 4–6 perc alatt pirítsuk a hagymát aranybarnára.
- Szórjuk rá a kakukkfüvet, vagy ha van, a Provance fűszerkeveréket, és pirítsuk még 1 percig.
- Megszórjuk liszttel és keverjük. Hozzáadjuk a bort, és a húslevest. Só, bors. Forraljuk fel, majd pároljuk 20-25 percig.
- Helyezze bele a főzőtejszínt.
- Botmixerrel krémesítse, amíg sima és krémes állagot nem kap. Vagy még izgalmasabb rusztikusan, 1/3 levest elkülönítünk a hagymaszeletekkel, majd a kétféle levet elegyítsük, és így a megmaradt édeskés hagymadarabok szétolvadnak evés közben a szánkban.
- Vágja a baguettet, vagy kenyeret vékony szeletekre. Sütőlemezre tegye a kenyérszeleteket. Kenje meg őket olajjal, és szórja meg Cervinus Perfetto sajttal, pirítsa rá a sajtot, majd helyezze a leves tetejére és együtt fogyassza.