Hogyan tároljuk a sajtjainkat?

 

A sajt olyan termék, amely az idő múlásával érik. Hasznos tanácsokkal segíthetjük, hogy tovább élvezhessük eredeti zamatát.

  • ✓ Bevásárlásnál utoljára vegyük meg és óvatosan szállítsuk.
  • ✓ Eredeti csomagolásban, vagy alufóliában/ zsírpapírban tároljuk.
  • A nedvesség hatására kezd penészedni, ezért figyeljünk, hogy „lélegezzen”. Fontos, hogy kerüljük a légmentesen lezárt csomagolást. Ha mindenképp műanyag vagy üveg dobozban szeretnénk tárolni, legyen rajta szellőző rés, vagy sűrűn nyitogassuk.
  • ✓ A hűtőszekrény alsó polcán jobb tárolni, elzárva a többi élelmiszertől, hiszen átveheti más élelmiszer „szagát”.
  • ✓ A hűtőben 2-6 °C az ideális számára
  • ✓ Lehetőleg kis mennyiségben tároljuk, hosszabb ideig nagyobb mennyiséget ne tartsunk otthon
  • ✓ Lehetőleg ne szeletekben tároljuk, úgy hamarabb megromlik, savanyodik, kiszárad
  • ✓ A keményebb sajtok – ilyenek a Szarvasi Cervinus sajtjaink is – tovább elállnak, mint a lágyabb társaik. Vákuumcsomagolásban hónapokig is.
  • ✓ A kemény sajtokat lehet fagyasztani is pl. alufóliában, de íze állaga módosulhat kicsit. Hűtőbe áthelyezve fokozatos kiolvasztás javasolt.
  • ✓ Az eleve nemes penészes sajtokat jobb dobozban tárolni, de a nedvességtartalmat ellenőrizni kell
  • ✓ A vízben vásárolt sajtokat, pl. Feta, Mozarella mindig tartsuk saját levében, így tovább eláll.
  • ✓ A penész könnyen megjelenhet, de kemény sajtok esetén vágjuk le a pár milliméteres penészes réteget és ezzel a gombafonalat is elvágod. Kóstoljuk meg, és ha nem rossz ízű, nem savanyú, nyugodtan fogyaszthatjuk. Ha kemény sajtok kéreg külső része, kérge, penészes, elég csak lemosni és fogyasztható is.
  • ✓ A lágy sajtokat el kell dobni, ha penészesek!
  • ✓ A reszelt sajt nagyon gyorsan penészedik és  meg is romlik. Tipp: A nedvesség felszívására, helyezzük a reszelt sajtot légmentesen lezárt dobozba, egy darab cukorral, amelyet részben papírral (sütőpapír, alumínium) borítsunk, hogy ez ne változtassa meg a sajt ízét. Mindenekelőtt ne csomagoljuk be a cukrot teljes egészében, különben nem lesz képes megfelelően felszívni a nedvességet.
  • ✓ Ahhoz, hogy a sajt igazi aromáját élvezni tudjuk, a fogyasztás előtt legalább egy fél órával vegyük ki a hűtőszekrényből, de ha 1 órával vesszük ki még finomabb lesz.

Mert sajtot enni egészséges és jó!