A francia sajtok lenyűgöző világa

 

Azt mondják, hogy a franciák az év minden napjára tartogatnak egy sajtot, vagyis több mint 365 féle sajtot különböztetnek meg. Annyi bizonyos, hogy minden régiónak megvan a saját maga specialitása. Rengeteg fajta igazán jó minőségű sajt van Franciaországban.  Napjainkban Franciaország a világ legnagyobb sajttermelője. Évente közel 1 400 000 tonna kiváló minőségű sajtot készítenek az ország különböző vidékein. A sajtok sokfélesége pedig az ország természeti adottságaiból adódik, hiszen az éghajlat is változó (mediterrán és kontinentális éghajlat, síkságok és hegyvidékek váltakoznak) és ehhez hozzájárul a tej szakszerű felhasználása (tehén, juh, kecske) .

NYUGODJ MEG és EGYÉL SAJTOT!

7 KÜLÖNBÖZŐ SAJT-családot különböztetünk meg:

1. FRISS SAJTOK

kenhető és ízesített

Nem erjesztik és nem is érlelik. Lágy tésztájú, kellemes ízű sajtok, melyek a nap bármely szakában  fogyaszthatóak.

2. NEMESPENÉSZ BEVONATÚ LÁGYSAJTOK

Tehéntejből, érlelési eljárással készült, jellegzetesen francia sajtok. Két változatot különböztetünk meg: Fehér kérgű lágysajtok, amelyeknek a kérge fehér réteggel borított, és tésztája zsíros, színe halványsárga. Ide tartozik pl. Brie, a Carré de l’Est, a Camembert.

„Mosott” kérgű lágysajtok, Az érlelés folyamán kérgüket többször sós vízzel dörzsölik be. Ízük pikáns. Ide sorolható pl. Livarot és a Pont l’Éveque

3. KECSKESAJTOK

( Crottin  de chavignol, friss kecskesajtok, hasáb, piramis, vagy hengeralakú kecskesajtok)

Ezeknek a különböző formájú, kisméretű sajtoknak egyetlen közös jellemzője, hogy kecsketejből

készülnek. Jellegzetes ízüket az érlelés adja meg.

4. KÉKSAJTOK

Fourme d’Ambert, Roquefortm Bleu de Bresse , Bleu d’Auvergne

Eredeti ízeket keres? Kóstolja meg ezeket a zöldeskék színű, vékony márványréteg bevonatú sajtokat. A Roquefort kivételével-melynek alapanyaga juhtej- tehéntejből készülnek. Jellegzetes ízű sajtok, melyeket saláták és más ételek elkészítéséhez is fel lehet használni.

5. NYERS TEJBŐL ÉRLELT SAJTOK

(Saint –Paulin, Mimolette, Morbier)

Jó ízű, kemény kérgű sajtok. A tésztájuk tömör és rugalmas. Számos étel elkészítésére felhasználhatók (salátákhoz, szendvicsekhez, tésztafélékhez) Reggelire vagy aperitif mellé fogyasszuk.

6. PASZTÖRIZÁLT TEJBŐL ÉRLELT SAJTOK

(Emmental, Petit Meule, Comté )

A francia Alpok vidékéről származnak, ahol az emberek a hideg évszakra nagyobb élelmiszeradalékot halmoztak fel. Ezek kalciumban és fehérjében gazdag nagyméretű, aranysárga színű, ízletes sajtok. Érlelésük hosszú folyamat és valóságos művészet. Bármely étkezéshez, reszelve, szeletelve vagy kis kockákra vágva fogyaszthatók.

7. ÖMLESZTETT SAJTOK

(egyesével csomagolva, szeletben vagy egészben)

Egy vagy több érlelt tésztájú sajt ömlesztésével készülnek, tej, vaj vagy tejföl hozzáadásával. Tésztájuk homogén, ízük lágy és gyakran fűszeres. Csomagolásuk praktikus, a legkülönfélébb alkalmakkor használhatók.

A legendás francia sajtok

Roquefort

Teljes értékű, nyers juhtejből készül kék penész hozzáadásával. Krémes állagú, erős, csípős íze van. Étkezések után önálló fogásként fogyasztják, de felszolgálják étvágygerjesztőnek is, aperitifként. Mártásokhoz, felfújtakhoz és salátákhoz is használjuk.

Érdekesség: Dél-franciaországi Aveyron mészkőbarlangjainak köszönhetjük a születését. Ezek a barlangok biztosítják az ideális nedvességet és légáramlást ahhoz, hogy a roquefort érleléséhez szükséges penészgomba kifejtse hatását. Mai napig ezeken a hagyományokon alapszik a gyártása. Kis adagban penészgombát kevernek a friss juhtejbe. Ezután formázzák, lyukakat fúrnak bele, hogy a penészgomba hatékonyan szaporodhasson.  1 hónapig érlelik, majd csomagolás után további 3 hónapig.

Meaux de Brie

Champagne-ból ered. Ez a legismertebb Brie fajta. Pasztörizálatlan tehéntejből készül fehérpenésszel. Lágy, selymes, jellegzetes ízű sajt.

Camembert

Mindössze 200 éves sajt, 1880 óta árulják kis fadobozkákban. A normandiai Camembert-ben először egy parasztasszony készítette, aki a forradalom idején egy Párizsból menekülő papot bújtatott, tőle leste el a jó camembert titkát.

Az ínyenceknek figyelmébe ajánljuk, hogy Franciaországban léteznek ú.n „Ellenőrzött Eredetmegnevezésű”  ( A.O.C.= Appellation d’Origine Contrȏlée) minőségi sajtok is, amelyek speciális előírásoknak felelnek meg.

 

A vacsora végén desszertként kínálják a sajttálat, melyre szokás szerint minden sajt típusból helyeznek, a lágytól a keményebb sajtokig.

BON APPÉTIT! – JÓ ÉTVÁGYAT