13 ok, hogy miért fogyasszatok sajtot rendszeresen

 

Egy közelmúltban végzett kutatás megállapította, hogy a rendszeres sajtfogyasztás olyan komoly betegségek megelőzésében is segíthet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus.

1. Fehérjeforrás

Az egészséges emésztéstől kezdve egészen az izomregenerációig mind-mind fehérjékre van szüksége a szervezetünknek. A sajtokban található fehérje könnyen emészthető, így nagyszerű energiaforrás. Nyugodtan együk hát mozgás után snackként vagy salátafeltétként. A fehérje teltségérzetet okoz, segít a csontok és az izmok fejlődésében, ráadásul az étvágyat is csökkenti. A sajtban található fehérje, (a kazein) biológiai értéke rendkívül nagy, mert tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. A kazein fehérjét a sportolók előszeretettel fogyasztják, ugyanis kiváló fehérjeforrás révén, segít az izmok regenerációjában és megfelelő épülésében.
Tudtad? A legtöbb fehérje az érlelt kemény sajtokban van. Az érett Szarvasi Cervinus sajtok nagyon finomak teljes kiőrlésű kekszekhez, egy íncsiklandó salátához pedig kiváló választás egy fiatalabb Szarvasi Caciotta sajt.

2. Szénhidrátforrás

A szénhidrát a szervezet üzemanyaga, ebből nyerjük energiánkat. A sajtban lévő tej szénhidrátjai glükózzá és cukorrá bomlanak le, a benne található szénhidrát mennyisége pedig átlagosan alacsonyabb, mint más élelmiszerekben.

3. Zsírok

Sokan leírják a zsírokat, pedig a jó zsírok nagyon hasznosak. A sajt ilyen hasznos zsírok forrása, az omega-3 és omega-6 zsírsavak és aminosavak agyunk és idegeink mindennapi működésében játszanak szerepet.

4. Egészséges csontok

A sajtok bizonyos fajtái nem csak kalciumban, hanem B-vitaminban is gazdagok, ez utóbbi segít abban, hogy a kalcium kifejtse hatását a szervezetünkben. A sajt különösen hasznos emiatt a még növésben lévő gyerekeknek.

5. Egészséges szív

Kálium, foszfor és magnézium: szívizomzatunk egészségére gyakorolnak pozitív hatást, már csak ezért is érdemes rendszeresen bekapni pár kocka sajtot.
Amennyiben a szívproblémákkal küzdesz, érdemes figyelni a sajtok telített zsírsav és nátrium mennyiségét! Egy friss dán kutatás szerint a legjobb, ha ebben az esetben tartózkodsz a sok tartósítószert tartalmazó, feldolgozott sajtoktól, mert mesterséges anyagokat és hidrogénezett olajat is tartalmaznak.
Hogy mit válassz helyette? Szarvasi sajtjainkat, hiszen, nem tartalmaznak semmilyen mesterséges anyagot és GMO-mentesek!

6. A rák megelőzésében is segíthet

Ezen a téren még szükségesek további kutatások, de tény, hogy a sajtban található antioxidánsokról régóta feltételezik, hogy szerepük lehet egyes rákbetegségek kialakulásának megelőzésében.

7. Felveszi a harcot a csontritkulás ellen

Habár a legtöbben úgy gondolják, hogy ez a betegség csak az idősebbeket fenyegeti, valójában bármely korosztály érintett lehet. A sajtok és más tejtermékek fogyasztása jelentősen elodázhatja – vagy meg is akadályozhatja – a betegség kialakulását.
A legtöbb sajtnak magas a kalcium- és D-vitamin tartalma – utóbbi segíti a testünkbe kerülő kalcium felszívódását -, de a cink, a foszfor, valamint az A-, a B2-, a B12- és a K2- (menakinon) is jelentősen befolyásolja a csontképződést és az immunrendszer megfelelő működését.

8. Egészséges ép fogak

A kalcium és a foszfor kombinációja az egészséges fogak egyik záloga.
Egy friss svéd tanulmány szerint a kemény sajtok megvédik a fogkőképződéstől a fogaidat – ezáltal hosszabb ideig lesz egészségesebb az ínyed és a fognyakad! Minden bizonnyal a magas kalciumtartalom és a lactobacillus rhamnosus nevű aktív baktérium állhat a jótékony tulajdonság mögött, ezek ugyanis megölik a fogakon letelepedő, szuvasodást okozó bacikat!

9. Kevesebb stressz

Folyamatban lévő tanulmányok szerint a sajt csökkentheti a stresszt és szorongást, valószínűleg a benne található magnézium miatt.
A michigani egyetem professzorai kimutatták, hogy a rendszeres sajtfogyasztóknak kevesebbszer fáj a fejük, ellenállóbbak a migrénnel szemben, magasabb a stressztűrési szintjük és kevesebbet aggodalmaskodnak, mint azok, akik nem fogyasztanak sajtot. Ez a meglepő tulajdonság a tehéntejből készült sajt magas kazeintartalma miatt van.

10. Probiotikum

Nem csak a joghurtokban, hanem a sajtokban is megtalálhatóak azok a baktériumok, amelyek a probiotikus hatásért felelnek.
A probiotikumok (melyek leggyakrabban élelmiszerrel jutnak be szervezetünkbe), azaz a beleinkben tenyésző, kedvező hatású mikroorganizmusok elengedhetetlenek az egészségünkhöz: szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, a vitamintermelődésben, az immunrendszer erősítésében, illetve a kórokozók elpusztításában. Képesek túlélni a gyomorsav és a vékonybél emésztőenzimjeinek pusztító hatását, és a vastagbélben elszaporodva védenek a káros mikroorganizmusoktól, erősítik az immunrendszert, és egyszersmind a béltraktus működését is szabályozzák.
Válasszuk az érlelt és érettebb sajtokat: ezekben ugyanis természetes probiotikum található, ami segít fenntartani bélflóránk egészségét.

11. Agyműködés

Az omega-3 és omega-6 zsírsav révén a sajt ízletes módja annak, hogy jó karban tartsuk agyunkat. Lassan felszívódó energiaforrást biztosítanak a szervezet számára, az egész nap során segítenek a memória támogatásában. A fehérjetartalmú ételek a szervezetet stimuláló dopamin és epinefrin szintjét is növelik.

12. Vércukorszint egyensúly tartása

A cukorbetegeknek is rendkívül ajánlott a sajtok fogyasztása! A tejtermékek általában alacsony glikémiás indexszel járnak, nem emelik fel a vércukor szintjét, ezért kitűnő snacknek bizonyulnak.

13. Immunerősítő

Azok a sajtok, amelyek gazdagok cinkben, erősítik az immunrendszerünket. A sajtokban található baktériumok pedig belülről védik az emésztőrendszerünket, így támogatva szervezetünket a kórokozók elleni harcban.
A legtöbb sajtnak magas a kalcium- és D-vitamin tartalma – utóbbi segíti a testünkbe kerülő kalcium felszívódását -, de a cink, a foszfor, valamint az A-, a B2-, a B12- és a K2- (menakinon) is jelentősen befolyásolja az immunrendszer megfelelő működését.

Forrás: Natural Food Series, Házipatika